Læsetid: 2 min.

Aids-politik beskydes

Udenrigsordførere klandrer regeringen for at lade fattige hiv-ramte i stikken. Kritikken afvises med, at ’vi får mest for pengene ved at forebygge’
4. december 2003

For millioner af aidssyge i u-lande er medicin forskellen mellem liv og død. Alligevel fastholder regeringen, at den kun vil give små bevillinger til medicin. Det får politikere lige fra Dansk Folkeparti til SF til at protestere.
Den årlige danske støtte – på cirka en halv milliard kroner – til at bekæmpe aids skal fortsat hovedsageligt bruges til forebyggelse, fastholder Udenrigsministeriet over for Information. Som det er nu, går under fem procent af bevillingerne fra ministeriets bistandsafdeling, Danida, til livsforlængende behandling.
Udenrigsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti siger:
»Ud af de samlede aids-midler bør regeringen sætte andelen til behandling op. Det burde give anledning til eftertanke i Udenrigsministeriet, når USA, Storbritannien og FN opprioriterer behandling. Men det er måske ligesom inden for den øvrige bistandspolitik, at Udenrigsministeriet har utroligt svært ved at vende skuden.«
Fra SF lyder der meget knubbede ord. Udenrigsordfører Margrete Auken siger:
»Vi ser gerne en fifty-fifty fordeling af aids-midlerne mellem forebyggelse og behandling. Det er ufatteligt dumt ikke at satse mere på behandling, når vi nu står med en sygdom, som reelt er et masseødelæggelsesvåben.«
Jann Sjursen (KD) siger, at »15-20 procent af aidsmidlerne burde gå til behandling«.
Udenrigsordfører Jeppe Kofod (S) kalder regeringens aids-politik for »uambitiøs« og efterlyser flere midler til behandling og samlet set til aids-bekæmpelse.

’Nogle skal holde fast’
Det var ikke muligt i går at få en kommentar fra udenrigsminister Per Stig Møller (K), men udmeldingen fra ministeren via embedsmænd er, at Danmark skal være tilbageholdende med bidrag til behandling. Danidas bidrag til behandling skal fortsat være efterspørgsels-styret. I september skrev ministeren i Politiken om regeringens aids-politik:
»Hvor mener udviklingslandene selv, at de får mest for pengene? Det er deres beslutninger her, der lægger linjen (for Danida, red.).«
Venstres u-landsordfører, Pia Larsen, siger:
»Det er efterhånden brug for, at nogle lande ligesom Danmark holder fast på at forebygge aids. Jeg er overbevist om, at vi får mere for pengene ved at forebygge end ved at behandle. Nogle hævder, at Afrika er ved at dø af aids, men vi må altså ikke glemme, at i nogle lande dør flere af malaria. Og at der er brug for bistandsmidler på mange andre områder f.eks. til skoler og erhvervsudvikling for at holde gang i samfundene.«

*Informations serie om aids kan læses på http://tema.information.dk/aids

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her