Læsetid: 3 min.

I amarone-land

Vinen fra Valpolicella er en uovertruffen medspiller til julemaden.
19. december 2003

Under proppen
For nogen tid siden fyldte min gode ven asfaltgrosseren 50 år. Øverst på ønskesedlen ved siden af det sidste nye skiudstyr stod der amarone.
Det var let at følge ham i. Måske fik vi begge smag for amaronens lyksaligheder den aften, Ritt Bjerregaard havde inviteret sit kabinet til amaronesmagning i hendes lejlighed i Bruxelles engang i efteråret 1995.
Amaronen kommer fra Valpolicella – dalen med de mange kældre – hvor passito- metoden til fremstilling af sød vin har været kendt siden antikken. Man tager de sundeste druer, og efter høsten lægges de til tørre på stråmåtter på et tørreloft, hvor druerne ligger frem til januar eller februar måned. Det meste af væsken er nu selvfølgelig fordampet fra druerne, og derfor skal der selvfølgelig bruges mange druer til fremstilling af amaronevin. Det var først i 1950’erne, at man opdagede, at teknikken med de tørrede druer også kunne bruges til tørre rødvine – amarone. Det blev hurtigt en stor succes. I Politikens bog om Italiensk vin kan man læse, at der i 1995 blev produceret 2,5 millioner flasker amarone mod seks millioner flasker i 2000.
Det betyder selvfølgelig også, at man skal være på vagt over for alt for billige udgaver af amaronen. Det er desværre vanskeligt at forestille sig, at der kan være meget kvalitet i en amarone til under 70 kr. Men bevæger man sig lidt over de 100 kr. og op til 250 kr., så er der imponerende, meget saftige amaroner på det danske marked.

Kvalitetsimport
Lad os se nogle eksempler:
Der er mange forskellige importører af amarone. Det hænger selvfølgelig sammen med en dybfølt optagethed af de flotte vine fra området. Ude i Københavns nordhavn er der et lille importfirma, som har fundet sine egne små vinhuse i Valpolicella. Denne Corte Lenguin kommer fra en af de mindste vingårde i Valpolicella. Lorenzo Vantini og sønnen Silvio driver denne lille vingård. Corte Lenguin ligger i den lille by San Floriano midt i Valpolicella Classico-distriktet. Det er ugens billigste amarone, men den har en flot smag, og det er et godt køb til julemaden.
Carlo Merolli har vi besøgt tidligere i disse spalter, og hans I Galli er en enkeltmarks-amarone fra den berømte Le Ragose-vingård. En amarone med rigtig meget frisk frugtsmag. En dyrere og stærkt vanedannende vin.
Corteforte er ugens dyreste. Den er lavet helt efter bogen. Her er masser af frugt, flot farve og fin bouquet. Der er også tale om en meget fin afbalanceret amarone, som vil matche julegåsen.
Roccadoro er også en god amarone, som selvfølgelig har svært ved at leve op til de dyre vine, vi også har med i denne uge. Men til 125 kr. får man nu meget god amarone.
Ugens sidste vin er heller ikke blandt de billige. Her har MoJo Wine endnu engang haft en meget heldig hånd, da de købte ind hos sælgerne i Valpolicella. Her er fine kirsebær og bittermandeldufte, som er veludviklet hos det meget velrenomerede vinhus Zenati. Her er rigtig meget frugt, og vi er tæt på de seks stjerner, som vi endnu aldrig har uddelt.
Husk: Amaronerne har godt af at blive iltet over i en karaffel og gerne tilbage i flasken igen, så gæsterne kan læse lidt med på etiketten under julemiddagen.
God jul og godt nytår. Vi mødes igen den 2. januar.

HHHHHI I Galli, Le Ragose, Amarone Della Valpolicella, 1997, 15,5 procent, 249 kr., Carlo Merolli, tlf. 45 85 19 78, www.carlomerolli.dk

HHHHHI Corteforte, Amarone Della Valpolicella, 276 kr., KB Vinimport, 15 procent, 1997, tlf. 33 14 99 14, www. kbvin.dk

HHHHHI Corte Lenguin, Amarone della Valpolicella Classico, 1998, 15 procent, 110 kr pr. flaske, Raahauge Shipping, Tlf. 39 29 28 90, www.
raahaugeship.dk

HHHHII Roccadoro, Amarone della Valpolicella Classico, 1995, 14 procent, 125 kr., Daniel Letz, tlf. 33 11 00 57, www.danielletz.com

HHHHHI Zenato, Amarone Della Valpolicella, 1998, 14,5 procent, 255 kr., Mojo Wine, tlf. 28 45 19 71, www.mojowine.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu