Læsetid: 2 min.

Amerikansk dobbeltmoral om domstol

Det irakiske krigsforbrydertribunal, som er godkendt af USA, bygger på lovgrundlaget for den Internationale Straffedomstol, som USA er modstander af
22. december 2003

Størstedelen af lovgrundlaget for det nyoprettede Irakiske Krigsforbrydertribunal er hentet direkte fra Rom-vedtægterne, der ligger til grund for Den Internationale Straffedomstol (ICC), som USA er stærk modstander af.
Vedtægterne for Det Irakiske Krigsforbrydertribunal blev godkendt af Det Irakiske Regeringsråd og vedtaget som lov af den amerikanske administrator i Irak, Paul Bremer, den 10. december. Tribunalet har været omdiskuteret siden Det Irakiske Regeringsråd i sidste uge sagde, at eks-diktatoren Saddam Hussein skulle stilles til regnskab for sine forbrydelser ved tribunalet, på trods af, at der endnu ikke er truffet endelig beslutning om det af besættelsesmagten. Vedtægterne for straffedomstolen blev offentliggjort i FN’s Sikkerhedsråd i torsdags og er straks blevet gransket af menneskerettighedsgrupper.

Søg og erstat
»Det er meget oplysende, at det Irakiske Regeringsråd har valgt bogstavlig talt at ’søge-og-erstatte’ definitionerne for folkemord, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser i deres tribunal fra Den Internationale Straffedomsstols vedtægter,« siger Richard Dicker, leder af Human Rights Watch’ program for internationale straffesager, ifølge den britiske avis The Guardian.
Dicker mener, at det viser, at Rom-vedtægterne har sat en international standard for definitionen af disse forbrydelser.
»Det er den ultimative ironi, at den amerikanske regering, som i dag er den største forhindring for ICC, har været med til at udforme udkastet og inkludere de samme forbrydelser fra den samme retsinstans, som det forbander, i sproget for Det Irakiske Særlige Tribunal,« siger Decker.
Ifølge den Amerikanske NGO Koalition til støtte for ICC er et udkast til lovgrundlaget for det irakiske tribunal forfattet af en amerikansk tilhænger af ICC, professor Cherif Bassiouni. Efterfølgende blev det checket af jurister i koalitionens lovkontor fra Storbritannien, USA og Australien, hvorefter det blev godkendt.
De irakiske vedtægter afviger fra ICC på afgørende punkter: Tribunalet kan kun føre sager mod irakiske borgere, der anklages for forbrydelser begået mellem 1968 og maj i år. Det inkluderer også en række forbrydelser under irakisk lovgivning såvel som muligheden for dødsstraf.
ICC er den første permanente krigsforbryderdomstol. USA er stærk modstander af ICC, fordi landet mener, at amerikanske soldater, kan blive ofre for politisk motiverede retssager. Flere end 90 lande – inklusive alle de 15 EU-lande – har ratificeret Rom-vedtægterne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu