Læsetid: 2 min.

Baath-partiet rører igen på sig i Irak

Ikke alle irakere vil acceptere, at Saddams parti forsvinder, nu hvor lederen er anholdt. Tidligere medlemmer arbejder aktivt på at gendanne det berygtede parti under et nyt navn
16. december 2003

Tilfangetagelsen af Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein, er en vigtig sejr for den amerikanske besættelsesmagt, der aktivt arbejder på at udrydde de sidste rester af det irakiske Baath-parti. Men sideløbende med den såkaldte ’af-baathifisering’ af landet, er en gruppe tidligere medlemmer af partiet tilsyneladende i gang med at stifte et nyt parti under et nyt navn, skriver Financial Times.
Det drejer sig om medlemmer af Baath-partiet, der ragede uklar med Saddam Hussein, og det forlyder, at partiet har ekskluderet den tidligere diktator på forhånd.
Ifølge Storbritanniens særlige udsendte i Bagdad, Sir Jeremy Greenstock, er der »bevis for bevægelse og begyndende aktivitet« iblandt tidligere
Baath-tilhængere.
Det syriske Baath-parti, som brød med det irakiske søsterparti, efter at Saddam Hussein i sin tid overtog kontrollen med partiet, menes også at have opfordret irakiske tilhængere til at stifte et nyt parti.
Saddam Hussein, som først efter flere år blev accepteret som medlem af Baath-partiet, forandrede partiet fra et elitært parti for intellektuelle til en massebevægelse. Han forandrede med tiden partiet, så det reelt var et massivt sikkerhedsapparat, hvor dets to millioner medlemmer rundt om i landet opererede som spioner og håndlangere for spredning af regimets propaganda. Både shia- og sunni-muslimer var medlemmer af partiet, men det var primært sunnitter – minoriteten som Saddam tilhørte – der blev favoriseret af regimet og belønnet med topposter inden for administrationen og sikkerhedsapparatet. Efter regimets fald for otte måneder siden, har det shiittiske flertal – ca. 60 procent af befolkningen – markeret sig stærkt og har i kraft af deres flertal også flest medlemmer i Det Irakiske Regeringsråd.
»Sunni-muslimerne har følt sig marginaliserede og følt, at spørgsmålet om sunnitternes fremtid hænger sammen med af-baathifiseringen,« siger en irakisk embedsmand til avisen.
»Baath-medlemmerne føler sig tilsidesat, og derfor er de begyndt at kæmpe.«
Nogle irakiske partier mener, at en accept af et mindre Baath-parti muligvis kan være med til at stoppe de blodige angreb på de amerikanske tropper i landet.
»Hvis vi går ind for, at vi skal have et rigtigt demokrati, som de (USA, red.) siger, så betyder det, at banen er åben for alle partier,« siger Jassem Essawi, talsmand for Den Nationale Samlingsbevægelse, som er en populær sunni-islamisk, politisk gruppe.
»Den irakiske gade bør vurdere, som et nyt Baath er acceptabelt.«
Mens personer i den amerikanske administration i Irak har tilkendegivet, at en politisk løsning bør inkludere sunni-muslimske partier og stammer, er det fortsat uklart, hvorvidt de vil acceptere et nyt Baath-parti. Dog har koalitionen givet det Irakiske Regeringsråd frie hænder til at udrydde resterne af ledelsen i Saddams Baath-parti - vurderet til at være omkring 30.000 personer.
Den irakiske juraprofessor og gæsteforelæser på det britiske International College of Law i London Munther al-Fadhal afviser prompte, at man i demokratiets navn bør tillade, at Baath-partiet genopstår.
»Baath-ideologien kan sammenlignes med nazismen, så det er meget vigtigt at stoppe dannelsen af et nyt Baath-parti, fordi det står for en ekstremisme, som er uforenelig med demokrati og respekt for menneskerettighederne,« siger al-Fadhal til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her