Læsetid: 4 min.

Balladen om forskningsrådene

S og SF beskylder Helge Sander for at indsætte forskningsråds-medlemmer udelukkende fordi, de er tæt på den borgerlige regering. Sander mener til gengæld, at kritikerne ser spøgelser
17. december 2003

De seneste tre måneder er det ene spørgsmål efter det andet om udnævnelser til de statslige forskningsråd landet på videnskabsminister Helge Sanders (V) skrivebord.
SF og Socialdemokraterne (S) forlanger svar på, hvilke kriterier Sander har brugt i sin udvælgelse af medlemmer til de statslige forskningsråd, som uddeler penge til forskning.
Partierne mistænker ministeren for at have indsat tre medlemmer udelukkende fordi, de er tæt på regeringen og Dansk Industri, og mener, at den politisk betændte sag skaber tvivl om rådenes politiske uafhængighed.
Balladen begyndte, da Sander i fire tilfælde helt usædvanligt valgte at erstatte forskningsrådenes egne indstillinger med forskere, der ifølge rådene ikke bidrager til den bredest mulige faglige sammensætning.
Tre af de nye medlemmer har samtidig forbindelser til den borgerlige regerings top, og det har fået bl.a. SF’s forskningsordfører, Morten Homann, til at kræve beviser for, at udnævnelserne baserer sig på faglige og ikke politiske kriterier – beviser, han ikke mener, Sander har leveret.
»Helge Sander er i sin gode ret til selv at udpege forskningsrådsmedlemmer, men når han indsætter folk tæt på regeringen, må man stille skærpede krav om begrundelser. Hvis det var mig, der udpegede en stribe SF’ere til forskningsrådene, ville jeg være bevæbnet til tænderne med argumenter. Sander har ikke afkræftet mistanken om politisk kammerateri,« siger Morten Homann.
Helge Sander mener, at kritikerne ser spøgelser:
»Det er helt ude i hampen at antyde, at jeg har haft folks politiske forbindelser i tankerne, eller at liberalt tænkende forskere ikke er i stand til sagligt at uddele forskningsmidler. Det vigtige er, at det er kvalificerede forskere,« siger Sander og understreger, at han i langt de fleste tilfælde har godkendt rådenes egne indstillinger.

Tæt på Venstre
Som erstatning for Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråds (SSF) afgående ekspert i u-landsforskning havde SSF indstillet en udviklingsforsker og blev overrasket, da Helge Sander i stedet udnævnte lektor og politolog Peter Kurrild-Klitgaard fra Syddansk Universitet (SDU), hvis specialer – valgsystemer og politik – ifølge SSF allerede dækkes af tre andre rådsmedlemmer. SSF modtager næsten dobbelt så mange ansøgninger om støtte til u-landsforskning som til valgsystemer og dansk politik.
Peter Kurrild-Klitgaard blev indstillet af Dansk Industris erhvervspolitiske chef, Christopher Arzrouni, der har arbejdet for Venstres folketingsgruppe. Kurrild-Klitgaard er tillige medlem af den liberale forening Libertas – der i 2001 tabte en injuriesag mod professor Curt Sørensen fra Århus Universitet, der havde skrevet at foreningens medlemmer »ser det som en væsentlig opgave for frihedens sag at overvåge og registrere deres politiske modstandere på venstrefløjen« – og af debatkredsen Espresso, der blev stiftet af 12 unge venstrefolk i 1999.
Desuden er det i et svar fra Helge Sander til Videnskabsudvalget nu kommet frem, at Peter Kurrild-Klitgaard har udført lønnede opgaver for Venstre.
I lyset af at Kurrild-Klitgaard er udnævnt på trods af, at han dublerer andre forskere i rådet, finder forskningsordfører Lene Jensen (S) forbindelserne til Venstre mistænkelige.
»Det er meget, meget betænkeligt. Helge Sander har ikke svaret på, hvad det er, der er så guddommeligt ved Peter Kurrild-Klitgaard, og det skærper mistanken om, at udnævnelsen handler om politik. Det er bekymrende for den frie forskning,« siger hun.
Sander understreger imidlertid, at enkeltpersoners politiske tilhørsforhold er følsomme oplysninger, der »naturligvis ikke er indgået i ministeriets behandling af den pågældende sag« og hæfter sig ved, at ingen stiller spørgsmålstegn ved Kurrild-Klitgaards høje fagligt niveau.

Forbindelser til K
Da Statens Teknisk-Videnskabelige Forskningsråd (STVF) skulle have nye medlemmer, underkendte Sander to ud af tre af rådets egne indstillinger og erstattede dem med forskere, der ifølge Ingeniøren har forbindelser til regeringstoppen.
Den ene, professor på SDU Henrik Hautop Lund, arbejder sammen med virksomheden Kompan, hvis administrerende direktør, Carl Henrik Jeppesen, er med i den fynske VL-gruppe 61, der blandt medlemmerne også tæller økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K). Carl Henrik Jeppesen sidder desuden i konsistorium på SDU, der indstillede Henrik Hautop Lund.
Den anden, Kim Vejlby Hansen – der på grund af arbejdspres allerede har trukket sig fra rådet – er forskningsdirektør hos Foss Electric, hvis administrerende direktør, Peter Foss, er del af et topledernetværk, som rådgiver Bendt Bendtsen. Samme netværk omfatter desuden Dansk Industris direktør, Hans Skov Christensen, der indstillede Kim Vejlby Hansen. I Foss’ bestyrelse sidder desuden Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen.
De to forskeres forbindelser har fået oppositionen til at se rødt og forlange dokumentation for, at de supplerer SVTF bedre end rådets egne kandidater, men Helge Sander afviser, at det har haft betydning:
»Jeg ved ikke, hvem Bendt Bendtsen spiller golf med eller hvem, der er i gruppe med hvem. Det er latterlige beskyldninger,« siger Sander.
Det får dog ikke SF til at lægge låg på sagen:
»Problemet er principielt: Er forskningen fri, eller bruger man sovjet-metoder til at blande politiske interesser ind i den,« siger Morten Homann, der nu har nye spørgsmål på vej til Helge Sander.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her