Læsetid: 2 min.

Berlusconi tilgodeser skinkernes by

EU-formand, Berlusconi, har sørget for at skaffe Parma værtsskabet for EU’s nye fødevaresikkerhedsorganistion. Skandale lyder det fra EU-diplomat
17. december 2003

EU-politik
To år efter han fornærmede Finlands nationalret og krævede, at den første europæiske fødevaresikkerhedsorganisation skulle placeres i hans hjemland, har Italiens karismatiske ministerpræsident, Silvio Berlusconi tvunget sine kritikere i knæ. Parma er blevet valgt som værtsby for EU’s nye fødevaresikkerhedsorganisation.
Beslutningen, der har forårsaget vrede i nogle hoved-stæder, markerer slutningen på en langvarig strid, som har forhindret lanceringen af ni EU-institutioner. Efter en ny forhandlingsrunde var der enighed om placeringerne på weekendens EU-topmøde.

Italiensk jubel
Og Berlusconi, som ledede mødet i kraft af Italiens EU-formandsskab, formåede at snuppe hovedpræmien med hjem til Parma. Beslutningen om at iværksætte en fødevaresikkerhedhedsorganisation for EU blev truffet efter skandalerne med kogalskab rystede europæiske landbrug og ødelagde forbrugernes tiltro til oksekød.
»Sejr, sejr, sejr,« jublede landbrugsminister Gianni Alemanno. »Det er lykkedes Berlusconi-regeringen at give den italienske fødevareindustri en velfortjent sejr. EU anerkender, at Parma er hovedstad for kvalitet og fødevaresikkerhed.«
»Det er en sejr for tradition, identitet og italiensk historie.«
Dette udfald havde ellers syntes højst usandsynligt efter Berlusconi ved et EU-møde i 2001 udtalte: »Parma er synonymt med god madlavning, finnerne ved ikke engang, hvad prosciutto er.«
Berlusconis udtalelser provokerede den tyske kansler, Gerhard Schröder: »Jeg elsker Parma, men du får den aldrig, hvis det er sådan, du argumenterer.«
Parma er en af de rigeste byer i Italien, og den er blevet indbegrebet af Italiens succes både med hensyn til at bevare madvarernes traditionelle kvalitet og med at overtale resten af verden til at spise dens mad.
Byens mest berømte produkter er dens hårde ’grano’-agtige ost, parmesan, håndlavet, lagt i store cylindere sammen med 550 liter mælk og modnet i mindst to år, før den bliver langet over disken; og byens søde og blide parma-skinke, tørret i kæmpe hytter i udkanten af byen, alle pegende i samme retning, så den dinglende skinke får fuldt udbytte af briserne fra bjergene.

Diplomatisk pris
De to produkter er fra naturens side i symbiose, eftersom grisene lever af den valle, som er til overs fra oste-produktionen – bortset fra at Parmas skinkeindustri er udvidet i sådan en grad, at selv om tørringen stadig foregår i området omkring Parma, så bliver grisene opdrættet i tusindvis af dertil indrettede avlsgårde rundt omkring i det nordlige og centrale Italien.
Den nye institution medbringer et årligt budget på 40 millioner Euro og en lønningsliste med 255 medarbejdere, et tal der stiger til 330 på tre år.
Men Berlusconi kommer måske til at betale en diplomatisk pris for aftalen, fordi det land, der har EU-formandsskabet, skal opføre sig som mægler.
En EU-diplomat sagde forleden: »Jeg kan ikke forstå, hvordan de andre lande kunne acceptere en situation, hvor formandskabet tager den største del af aftalen. Det er en skandale af proportioner.«
Aftalen gav desuden den franske by, Lille, EU’s jernbanesikkerhedsorganisation, mens Lissabon fik tildelt ansvaret for maritim sikkerhed og Köln fik luftsikkerhed. Sverige scorede et center for forebyggelse af og kontrol med sygdomme og Spanien bliver vært for et fiskericenter.

© The Independent og Information

*Oversat af Anders Haahr Rasmussen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu