Læsetid: 2 min.

Besparelser på Information

Ny teknik og aftrapning af udviklingsstøtte betyder færre medarbejdere på Information
31. december 2003

Fra vor helt egen verden
Der er meget at glæde sig over på Information – vi er blandt andet kåret til landets mest troværdige dagblad, vores læsertal er stærkt stigende, vi er Cavling-nomineret for Irak-dækningen med meget mere.
Alligevel er ikke alt idyl på avisen. Det er der især to grunde til:
For det første ophører den udviklingstøtte på 5,5 millioner kroner, som Information årligt har modtaget fra Dagspressens Finansieringsinstitut siden 1998, med udgangen af næste år.
For det andet er Informations oplagstal faldet i løbet af det seneste år – ikke nær så meget som de øvrige morgenaviser, men alligevel nok til, at det påvirker vores budgetter i negativ retning.
Avisens ledelse – ved administrerende direktør Henrik Bo Nielsen og ansvarshavende chefredaktør David Trads – har i erkendelse af de tabte indtægter fra den eksterne støtte og det vigende oplag i december gennemført en række besparelser.

Nye initiativer
Der er i alt opsagt fem medarbejdere for at få økonomien tilpasset – to i den grafiske afdeling, to redaktionssekretærer og en tegner.
Desuden er hele budgettet gennemgået med en tættekam for at finde besparelser, som har kunne holde antallet af afskedigelser nede.
Henrik Bo Nielsen understreger, at der desværre ikke har været andre muligheder for at tilpasse økonomien:
»Med udfasningen af pressestøtten og det vigende oplag er der virkelig behov for at fremtidssikre Informations økonomi. Avisen klarer sig på mange områder bedre end landsgennemsnittet for dagblade, men bedre er altså ikke godt nok.«
Da det er et afgørende princip for avisen at sikre, at så mange som muligt af bladets resurser – såvel menneskelige som økonomiske – fastholdes i redaktionen, indføres der snart et nyt produktionssystem, som gør det billigere at lave avisen. Det betyder, at langt de fleste af besparelserne i denne omgang er lagt uden for de skrivendes rækker.
David Trads understreger, at der er brugt mange kræfter på at sikre, at indgrebet kun i meget beskedent omfang rammer den skrivende del af redaktionen. Alligevel har det været uundgåeligt med et så stort indgreb at ramme centrale dele af avisen. Blandt de medarbejdere, der er opsagt, er således bladets mangeårige bladtegner, Per Marquard Otzen – hvilket flere læsere allerede har bemærket.
»Når der skal spares på redaktionens budget, er det klart, at der skal foretages en række meget vanskelige valg og svære prioriteringer. Men Informations økonomi tillader desværre ikke længere en fastansat illustrator. Små aviser må stort set alle steder nøjes med tegnerbidrag på freelancebasis, og sådan er det altså også for os,« understreger Trads.
Avisens ledelse har lagt vægt på i videst muligt omfang at sikre de skrivende resurser, og det er lykkedes. Der er allerede igangsat en række nye initiativer, som vil blive søsat i bladets spalter i løbet af februar.
»De nye redaktionelle tiltag vil forhåbentlig betyde, at flere ikke bare læser Information og roser avisen i forskellige sammenhænge, men også er villige til at betale for den,« lyder det fra David Trads.
Information havde i sidste regnskabsår et overskud på ca. 1.1 mio kroner, men bortfald af udviklingstøtte ville de kommende år føre til betydelige underskud, hvis ikke der ikke blev grebet ind nu.
Indførelsen af ny produktionsteknik gennemføres i første halvdel af 2004 og sker i samarbejde med Saxotech A/S.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her