Læsetid: 7 min.

Mange besvarelser, ingen 13’er

Storke kan ikke føde. Til gengæld løftes sløret for, hvad KFX-indekset er for noget. En vis forvirring prægede årets profetspørgsmål
31. december 2003

I år sidder der nok 596 profeter in spe og tror, de har besvaret spørgsmål 1 forkert. Det er alle dem, der har svaret ja til, at Saddam Hussein fortsat ville være præsident i Irak den 15. december 2003. Men de har svaret rigtigt! Statsretsekspert ph.d Ole Spiermann, Københavns Universitet, siger:
»Selve besættelsen ændrer ikke på Iraks forfatningsmæssige strukturer. Spørgsmålet er så, om der har været en ’revolution’. Det vil være tilfældet, når en ny forfatning er vedtaget.«
Men det er en ny forfatning ikke. »Det samme formentlig, såfremt regeringsrådet ikke er nedsat af besættelsesmagten, men af irakerne selv,« tilføjer Spiermann. Men det er regeringsrådet ikke. Ergo er Saddam Hussein stadig præsident. Mest held med svaret havde Thomas Haubergs nyt-årsselskab, der svarer: »Det var nemt: Vi er helt sikre på at Saddam ikke er præsident 15. december 2003. Svar ja.« Hauberg røber ikke, hvordan selskabet nåede frem til dén konklusion, men svaret er rigtigt.
Derimod var der ingen, der havde 13 rigtige, for der var meget andet, man kunne gætte forkert på. 1.012 har svaret, tre havde 12 rigtige, vinderen vender vi tilbage til.
Forkert med manér gættede Jens Rasmussen, Rylevænget 10 i Esbjerg, der »for at gøre profetkonkurrencen lidt mere nærværende«, som han skriver, »modificerede« samtlige 13 spørgsmål. Vi plukker:
»Er Saddam Hussein præsident i Irak…« er blevet til: »Er David Trads chefredaktør på Information 15.dec. 2003?« Og Jens Rasmussens svar lyder: »Hverken Saddam eller David lider af overfølsomhed over for andres meninger. Dette, kombineret med meget store ego’er, sandsynliggør, at begge rider stormen af. JA.«
Og ja var jo det rigtige svar, selv om udgangspunktet ikke er helt korrekt.
Spørgsmål 8: »Er Amdi i fængsel?« lyder i Rasmussens version: »Har Bjørn Lomborg en fast klumme i Information?« Og han svarer:»Hvis Amdi ikke er i fængsel, er Bjørn Lomborg nok, og så har han næppe en fast klumme. NEJ.«
Læg mærke til, hvor listigt Rasmussen alligevel får svaret på det oprindelige spørgsmål! Men der vanker ingen præmie, for han svarede forkert på andre spørgsmål. Han havde ellers »besluttet, at præmien for flest rigtige skulle være et års abonnement.« Det bliver det så ikke.

Svaret er grøn
Enkelte af 2003-spørgsmålene har givet anledning til visse hovedbrud, især spørgsmål 6 om KFX-indekset. »Man kan ikke opstille et enten eller og forlange et ja eller nej,« fastslår således E. Busse og co.
Og det er jo rigtigt. Jens Stærdahls nytårsselskab gætter på, at det rigtige svar er »grøn«, men vælger dog at svare nej, »for at spille med«.
»At spørgsmål 6 er gået i kage for jer, har I jo nok opdaget,« skriver Ib Salomon, »men det er da rart med et spørgsmål, hvor svaret helt sikkert er rigtigt.«
»Hvad i alverden er KFX-indekset?« vil Jan Meiding gerne vide – på vegne af familie og gode venner, børn og voksne. KFX-indekset er index over de 20 mest likvide aktier på Københavns Fondsbørs, og det var den 15. december på 244,99, altså over. Det svar var 178, svarende til 17,59 procent, trods alle snubletråde nået frem til.
Stærdahls nytårsselskab, hvoraf en del i år befandt sig i Laos, nøjedes ikke med at besvare spørgsmålene. Laos-farerne er også gået profetredaktionen i bedene og har svaret på de spørgsmål, de gætter på bliver stillet til 2004.Blandt andet, om Mary Donaldson er blevet gift. »Ja,« svarer laoterne, »måske med Frederik.«
Da vi allerede kender bryllupsdagen, er det jo ikke noget at spørge om nu, så vi stiller i stedet spørgsmålet i extended version: Er der en arving på vej?
Også formuleringen af spørgsmål 13, om der »fødes« en storkeunge i Danmark, kastede muntre, hånende, venlige og bidske kommentarer af sig.
»Vi overvejede en stund, om det kunne tænkes at stresspåvirkningen af storkens vinterkvarter kunne få storkeungerne til at gå i deres egen mor,« beretter Jan Meiding.
»Jeg har endnu aldrig hørt om en stork, der føder unger, ikke engang storkeunger,« sekunderer Karen Greve. Hun fortæller også, at hun har en gård på seks ha., og det får følelserne til at løbe af med hende, så hun svarer forkert på spørgsmål 3: Har Thor Pedersen en ministerpost? »Vi i landbruget vil gøre vort til at denne skamplet på erhvervet detroniseres. Og Fjogh er nok – modsat i stort set alle andre situationer – enig med mig,« mener hun.
Desværre nej, Karen Greve, Thor Pedersen pletter stadig, hvilket andre ellers har villet forsværge. Mette Vanggaard og Allan Hilton Andersen svarer således: »Nej, ved I nu hvad? Selvfølgelig har han ikke det.« Virkeligheden skuffer ofte.
Og storkene? Svaret er nej. Judith Berg fra Dansk Ornitologisk Forening har overblik over sommerens bedrøvelige forløb: Ét storkepar på Ribe Rådhus, men for sent ankommet til at turde tænke på formering. To enlige storke i henholdsvis Vegger og Rudbøl. Men én stork gør intet afkom, måske skulle de to kommuner stikke hovederne sammen, når skøn Valborgs dag nærmer sig. Det er tre år siden, der er blevet udruget storkebørn i Danmark.

Gud bevare kulturen
Flest rigtige svar opnåede spørgsmål 9. med 827, svarende til 81,72 procent. Så mange svarede nej til, at Irma ville føre gensplejsede corn flakes. Indkøbschef Hans Christian Ipland meddeler, at der ikke er gensplejsede produkter blandt Irmas egne varer. Andres varer, som forhandles af Irma, skal være tydeligt mærket, hvis de er gensplejsede, fastslår Ipland. Han fortæller, at da Bugles, de små riflede vafler til snacks, på et tidspunkt indeholdt gensplejset majs, ville folk ikke købe dem. Bugles har nu fundet et majsprodukt, der ikke er gensplejset. Et succeseksempel på politisk forbrugerisme!
Spørgsmål 7 om Venstres borgmesterpost i Farum fik 816 rigtige besvarelser = 80,63 procent, hvilket siger noget om Informationslæseres politiske tæft: Ja. Og Venstre-borgmesteren hedder Lars Carpens.
Tredjeletteste spørgsmål var nummer 4 om Brian Mikkelsens kulturministerpost. Om besvarelserne er udtryk for politisk tæft eller blot resignation, skal ikke afgøres her, men bemærkninger som »desværre«, »Gud bevare kulturen, hvis han er« og »snarere ukulturminister«, vækker jo mistanke om det sidste.
Spørgsmål 10 om Per Arnoldi fik 625 rigtige besvarelser. Nej, en anden er ikke udpeget. Informations ekspert, Allan de Waal, svarer med neuruppiner:

Hvis farverne i operaen blir andre
end Arnoldi’s
er det ikke noget der offentlig
tilkendegi’s.

589 mente, at TV 2 ikke ville være solgt. 509 benægtede, at Grønland havde sagt ja til missilskjoldet.
Og ja, Tom Kristensen vandt le Mans i en Bentley og skrev historie ved at være den første, der vinder fire år i træk.

En heldig 12’er
Endelig må det konstateres, at Rejseholdet er betydeligt mere populær blandt læserne end i udlandet. 84,58 procent satsede på salg til mere end otte lande, men kun Sverige, Norge, Finland og Island har bidt på.
De rigtige svar fremgår af skemaet her på siden. Men 13 rigtige eller ej: En vinder skal vi have, og det bliver

Maja Kjær Sloth
Præstetoften 9
8330 Beder

Hun vandt lodtrækningen mellem 12’erne og dermed præmien på 1.000 gode danske kroner. De vil blive tilsendt, til lykke! Flemming von Essen, Fuglebakken 3, 4000 Roskilde og Niels Christensen, Skovsangervej 4, 8300 Odder må nøjes med andel i den ærefulde titel Årets Profet.
Suzanne Kur Stuven har som sædvanlig talt sig igennem de mange
besvarelser og udformet statistikkerne. Tak til Suzanne, godt nytår til alle og god fornøjelse.

Rigtige svar for 2003
1. Er Saddam Hussein præsident i Irak 15. december 2003?
Ja

2. Har Grønland sagt endegyldigt ja til missilskjoldet?
Nej

3. Har Thor Pedersen en ministerpost?
Ja

4. Er Brian Mikkelsen kultur-
minister?
Ja

5. Er TV 2 solgt?
Nej

6. Er KFX-indekset på Københavns fondsbørs over eller under 230 på børsdagen 15. december 2003?
Over

7. Har Venstre borgmesterposten i Farum?
Ja

8. Er Amdi i fængsel?
Nej

9. Kan man købe gensplejsede corn flakes i Irma?
Nej

10. Er en anden end Per Arnoldi udpeget til at forsyne den nye kongelige opera på Holmen med kunstnerisk udsmykning?
Nej

11. Vinder Tom Kristensen le Mans?
Ja

12. Er tv-serien Rejseholdet med de danske skuespillere solgt til mere end otte lande?
Nej

13. Fødes der en storkeunge i Danmark?
Nej

Hvad sker der i 2004?
1. Er nedlæggelse af amterne vedtaget inden
15. december 2004?
ja qnej q
2. Ophæves Christiania-loven?
ja qnej q
3. Bliver starthjælpen til flygtninge afskaffet?
ja qnej q
4. Er Tony Blair fortsat leder af det britiske Labour-parti
den 15. december 2004?
ja qnej q
5. Bliver Yasser Arafat landsforvist?
ja qnej q
6. Er der blevet rejst sigtelse mod danskeren
på Guantanamo-basen?
ja qnej q
7. Bliver den københavnske metros metroring 4 vedtaget?
ja qnej q
8. Bliver Kurt Thorsen benådet?
ja qnej q
9. Får en dansker Nordisk Råds litteraturpris 2004?
ja qnej q
10. Kommer Danmark videre fra den indledende runde
ved europamesterskaberne i fodbold?
ja qnej q
11. Har Silvio Berlusconi indspillet en ny cd?
ja qnej q
12. Meddeles Mary Donaldson med arving
inden 15. december 2004?
ja qnej q
13. Sættes der ny dansk varmerekord i 2004?
ja qnej q
Skæringsdatoen for svarene er 15. december 2004. Hvad der
derefter sker, tæller ikke.
Svarene sendes til

Information
Store Kongensgade 40C
Postbox 188
1006 København K

HUSK at mærke kuverten Årets Profet 2004.
Man kan også sende sine svar via e-mail til

Indsendelsesfristen er 15. januar 2004. Breve og e-mails med
besvarelser skal altså senest være Information i hænde denne dato. De bør ikke indeholde andre meddelelser til avisen, da kuverterne først åbnes efter den 15. december 2004.

Der må til gengæld gerne være flere besvarelser i samme kuvert, men ikke fra samme person. Der må kun være én besvarelse i hver e-mail.

Gevinsten er 1.000 kr. samt den ærefulde titel Årets Profet 2004.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her