Læsetid: 2 min.

Børn i fængsel for at pjække

Hollandske skoleelever, der gentagne gange udebliver fra undervisningen, risikerer fremover at blive sat i husarrest i ungdomsfængsler
24. december 2003

AMSTERDAM – Skoleelever, der trodser alle advarsler fra forældre og skolemyndigheder og fremturer med at pjække, risikerer fremover at blive sat i ungdomsfængsel. Dette drakoniske sanktionsmiddel indgår i et nyt pilotprojekt, der fra januar sættes i værk i Hollands østlige Almelo-provins.
Projektet har udløst voldsom kritik. Dets modstandere hævder, at det er fuldkommen acceptabelt at indespærre børn mellem 12 og 16 år i ungdomsfængsler, og at sådanne institutioner nærmest er at ligne med rene ’forbryderuniversiteter’.
Men projektets tilhængere og ophavsmænd holder på, at målgruppen udelukkende begrænser sig til de allerværste elementer, som typisk i forvejen er involveret i ungdomskriminalitet.

En kølle at vifte med
En talsmand for den kriminalforsorgen for unge i Almelo siger således:
»Vi er nødt til at håndtere problemet med pjækkeri så barsk som muligt. Vi har her at gøre med pjækkere, som regelmæssigt udebliver fra skoler og risikerer at komme ind i en kriminel løbebane. Det er en kølle, vi kan vifte truende med, for at forhindre dem i at foretage sig endnu værre ting.«
Pjækkerne vil i første omgang blive idømt en betinget fængselsstraf på to uger. Den vil først blive håndhævet i det øjeblik, de ignorerer advarsler og mildere straffe og alligevel udebliver fra skoler. Fængselsstraffen er absolut sidste udvej.
»I første omgang vil vi forsøge at bruge overtalelse for at ændre elevernes og deres forældres holdning.«

Store bøder
Pjækkeri er et udbredt problem i Holland trods indførelse af skrappe bødestraffe i de senere år på helt op til et beløb svareende til ca. 17.000 kroner for kronisk udebliven. Men modstandere af pilotprojektet hævder, at samfundstjeneste vil være en langt bedre metode end husarrest.
I Rotterdam, hvor skolerne i nogle af indre bykvarterer har landets højeste pjækkeprocenter, har forældre til vanepjækkere været tvunget til at følge et kursus i forældreforpligtelser på skolen foruden at betale deres bøder.
Amsterdam har forsøgt at løse problemet ved at oprette mobile uddannelsesfaciliteter i busser for pjækkere. Et andet projekt går ud på, at indsætte politifolk i gaderne for at føre mindreårige pjækkere tilbage til deres skoleklasse.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her