Læsetid: 1 min.

Bosniere for domstol

Afhøringerne af to højtstående muslimer begyndte i går ved FN’s domstol for eksjugoslaviske krigsf0rbrydelser
4. december 2003

Retsafhøringerne af de hidtil højest rangerende bosniske muslimer anklaget for krigsforbrydelser i Eksjugoslavien, begyndte i går i Haag. Sagen har stor symbolsk betydning for FN’s krigsforbryderdomstol, som vil overbevise serberne om sin upartiskhed.
Skønt muslimer før er blevet retsforfulgt og dømt, er ingen af så høj rang hidtil stillet for domstolen, der overvejende har beskæftiget sig med sager mod serbere.
De tidligere bosniske kommandanter Enver Hadzihasanovic og Amir Kubura nægtede sig begge skyldige i drab på kroater og serbere.
Begge påhørte i tavshed, at anklager Ekkehard Withopf viste fotografier af myrdede kroater og omtalte brutale gennemtævninger, som efterlod ofrene bevidstløse eller døde. Anklageren omtalte også en »halshugning, som kun kan beskrives som rituel«.
Ifølge anklageskriftet blev over 200 kroatiske og serbiske civile dræbt under muslimske angreb på kroatiske styrker i det centrale Bosnien mellem 1993 og 1994. Anklagerne hævder, at fanger blev tvunget til at grave skyttegrave under beskydning og brugt som »menneskelige skjolde«.
53-årige Hadzihasanovic som 39-årige Kubura risikere fængsel på livstid.

© The Independent og Information

*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her