Læsetid: 3 min.

Og det var Danmark

Danmark kom ikke videre til VM-mellemrunden. Hvad skulle vi også have gjort der?
8. december 2003

Håndbold-VM
Miraklernes tid er forbi.
I aftes lykkedes det i Cakovec ikke det skadesramte danske landshold at gøre det umulige. I tiåret for Danmarks entre på den internationale kvindehåndboldscene sendte et i virkeligheden ordinært spillende ungarsk mandskab os tilbage til noget nær nul med en sejr på 29-19. Og genopbygningsarbejdet med en ny danske landsholdsgeneration kan starte for cheftræner Jan Pytlick og hans assistent Kim Jensen, der netop har forlænget deres kontrakter til og OL i 2o08.
Der er dejligt længe til. Og da holdet allerede har kvalificeret sig til OL næste år, må det nedtonede forventningspres give arbejdsro til at udvikle et hold, der under denne turnering klart har været i noget for danske håndboldkvinder så sjældent som outsiderrollen – hvis man tager de forskønnende briller på.
Retfærdigvis skal siges, at de undertippede danskere selv uden den skadede forsvarskrumtap Rikke Skov åbnede vind-eller-forsvind-kampen, som om de troede på mirakler. Ungarerne var nemlig mindst lige så trængte som danskerne. De skulle også vinde for at gå videre, da slovenerne tidligere på dagen havde besejret Tyskland; et resultat, som viser at al forhåndssnak om slovensk svaghed netop var snak.
Det udgangspunkt gav en hektisk, sprællevende, intens start, hvor det danske hold genfandt gamle dyder som et kontraspil, der endelig fik lov at folde sig ud, og i Karin Mortensen havde en målvogter, der pludselig mindede om, hvorfor hun er blevet kaldt verdens bedste, men ungarerne var ikke de eneste, der havde nerver. Da der var gået 15 minutter havde Danmark haft 22 angreb, men kun scoret fire mål på Katalina Pallinger, som vore stregspillere gjorde langt bedre end hun er.
14-8 i ungarsk favør ved pausen burde have været omvendt, men det var bare et varsel om det, der skulle komme. Anden halvleg blev en ydmygelse af Danmark, hvis spil var i total opløsning, og som kun kan takke en ret beset ydmygende udskiftning af Pallinger for, at nederlaget ikke blev rekordstort.
I virkeligheden forspildte danskerne allerede chancen for at gå til mellemrunden, da de torsdag havde store problemer med at besejre Elfenbenskysten. Især 1. halvleg bød på det måske ringeste danske spil i årevis, og lørdag aften gik der ikke længe, før man anede, hvor det bar hen mod Slovenien. Da der var spillet 14 minutter havde Karin Mortensen en redningsprocent på 21. Da den var dalet til 17 skiftede Pytlick hende ud til fordel for Lene Rantala, måske hans fornuftigste disposition i en kamp, som demonstrerede, hvor smal en trup, Pytlick råder over. Smerteligt synliggjort, da Rikke Skov vred om på foden ved 4-8. Skov kom ikke mere ind i kampen. Det gjorde resten af holdet heller ikke.
Skovs fravær gav hele metre at boltre sig på for de slovenske stregspillere. Især Tanja Oder fra Krim nød frirummet. Og da Slagelse-spilleren Anja Freser virkede uhyre veloplagt – også fysisk, og storskytten Natalyia Derepasko bare havde en af de dage, var sejren på 29-21 snarere for lille end for stor.
I det seneste nummer af DHF’s blad Håndbold fortæller Rikke Hørlykke: »Jeg har som håndboldspiller ikke nået mit tilfredshedsniveau. Jeg laver ikke de samme fejl som for to år siden, men så opstår der nogle nye ...« Ærlig snak, men mod Slovenien og i aftes mod Ungarn var hun så bange for at tage initiativ, at hendes mest åbenlyse fejl var frygten for at begå fejl. Rådvild og frustreret fastlåste hun det danske spil.

Kroatien slået ud
Det er i princippet muligt at vinde VM med et spillertrup uden skudstærke bagspillere. Især når man som Jan Pytlick råder over to-tre af verdens mest pålidelige kantspillere, men det kræver, at man spiller dem rigtigt, og tager dem med i spillet. Det er ikke lykkedes under dette VM, hvor især Line Daugaard har set noget udsultet og modløs ud. Hun rejste sig dog noget mod Ungarn. Roslyng og Josephine Touray har haft geniale momenter, men dobbeltudskiftningen i angrebsfasen har demonteret det farligste danske våben, kontrafasen, som oveni havde en afgørende høj spildprocent med Touray som storsynder i aftes. Og syv scorede mål i en halvleg, som mod Slovenien og otte i går mod Ungarn, ja, så går man ikke videre.
Videre til mellemrunden går derimod Slovenien, Tyskland, Norge, Ukraine, Rumænien, Serbien, Rusland, der i går udtværede Tjekkiet 31-16 uden at spille sig ud, Østrig, Korea, der virker som om de sparer sammen, Frankrig samt Spanien, der i en neglebidende kamp i Split i går slog værtsnationen 29-28.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her