Læsetid: 2 min.

Danmark transitland for asylansøgere

Danmark er blevet transitland for flygtninge, der ønsker at søge asyl i Sverige og Norge, hvor reglerne er mere lempelige end i det øvrige EU
24. december 2003

Stadig flere asylansøgere forsøger at krydse den dansk-tyske grænse ulovligt. Omkring 1.500 asylansøgere mod 1.200 sidste år. Men det er ikke et liv i Danmark, der trækker. Asylansøgerne er blot på gennemrejse til Sverige og Norge, hvor reglerne for asyl er langt lempeligere end i de andre EU-lande.
Grænsegængerne kommer fra eksempelvis Frankrig og Holland, der i lighed med Danmark har skærpet asylreglerne væsentligt i de senere år. Og flugten over Danmark til det øvrige Skandinavien er et eksempel på, at flygtninge bliver skubbet frem og tilbage mellem de europæiske lande, konstaterer grænsepolitiet.
»Stramningerne af asylreglerne har medført, at nogle lande er blevet mere interessante for asylansøgere end andre,« siger vicepolitiinspektør Svend Erik Paulsen.
I Sverige og i Norge er antallet af asylansøgere således langt højere end i Danmark. Ifølge tal fra den nordiske del af UNHCR, som er FN’s flygtningehøjkommissariat, havde Sverige 23.092 asylansøgere i 2003, Norge havde 12.326 mens Danmark kun havde 3347.
»Det kunne altså tyde på, at asylansøgerne finder Sverige og Norge mere interessante end Danmark,« siger Svend Erik Paulsen.

Stram udlændingepolitik
Den vurdering er centerleder på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, Peter Seeberg, enig i.
»Det kan være svært at vide, hvad intentionen egentlig har været for de omkring 1.500 flygtninge som i år forsøgte ulovligt at krydse den dansk-tyske grænse. Ønskede de at leve illegalt i Danmark? At søge asyl i Danmark? Eller blot at bruge Danmark som transit,« spørger han.
»Det er ikke entydigt, men jeg tror, at det mest sandsynlige er, at Danmark blot skulle have været et gennemgangsland til Sverige og Norge,« siger han.
Ifølge Peter Seeberg vil asylansøgerne som hovedregel forsøge at søge om asyl i de lande, hvor muligheden for at opnå asyl er størst. Og det er Danmark et godt eksempel på.
I Danmark er antallet af asylansøgere nemlig faldet drastisk over de sidste år, som følge af en stram udlændingepolitik. Hvor der i 2001 var 12.512 asylansøgere i Danmark, så var der i 2003 blot 3.347. Men asylansøgerne er ikke forsvundet ud i den blå luft, de er blot blevet skubbet over til nabolandene i Skandinavien.
Ifølge Peter Seeberg er det derfor vigtigt, at EU-landene begynder at koordinere udlændingepolitikken.
»I øjeblikket sker koordineringen kun indirekte ved, at når et land strammer op, så føler de andre lande sig presset til at følge trop. Men det er ikke holdbart i længden,« siger han.
Han mener, at vejen frem er, at EU-landene finder frem til nogle fælles asylregler. Og det gør de måske også i maj 2004, hvor der skal afholdes en konference om retslige og indre anliggender i EU.
»Uden fælles regler så vil flygtningestrømmene blot blive ved med at ændre retning alt efter, hvilke EU-lande der har de mest skrappe eller lempelige asylregler. Menneskesmugling er jo lidt ligesom med charterturisme. Der er nogen, der holder øje med vilkårene og styrer efter det,« siger han.
Lige præcis Danmark vil dog stå uden for en eventuel fælles aftale på grund af det danske retsforbehold.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu