Læsetid: 2 min.

Danmarks råstof raser

Studerende, elever og lærlinge gjorde fælles sag og demonstrerede mod nedskæringer i går i Århus, Odense og København
12. december 2003

Med cigaretter mellem de tynde frysende fingre skuttede blege drenge i hvidt arbejdstøj sig side om side med frysende gymnasielever på Rådhuspladsen i København i går. Da en pige, der præsenterede sig som Tine fra Træ, Industri og Byg Ungdom gjaldede, »Dem som ikke hopper, de elsker Ulla (Tørnæs, red.)«, løftede de fleste demonstrerende vinterstøvler sig omgående i en kollektiv, varmegivende hoppeøvelse.
Og demonstranterne i hovedstaden var ikke alene på barrikaderne. Unge fra folkeskoler, erhvervsskoler, gymnasier, seminarier og universiteter mødtes samtidig på Rådhuspladsen i Århus og i Kongens Have
i Odense for at rase mod de nedskæringer og forringelser, som næste års finanslov ifølge de studerende udsætter uddannelsesområdet for.
Med opbakning fra fagforeninger samlede elev- og studenterorganisationer i netværket ’Råstof-initiativet’ sig om tre hovedpunkter: bevarelse af skolepraktikken, bedre SU til studerende med børn og en arbejdsmiljølov, der sikrer et loft på 28 elever i klasserne.
Ifølge talsperson for Råstof-initiativet Nanna Westerby, der også er formand for gymnasieeleverne, var der omkring 4-5.000 demonstranter i København og 3-4.000 i Århus i går.
»Det er positivt at se, at man kan samle forskellige typer studerende i kravet om en ordentlig uddannelsespolitik. Vi har en fælles sag, der rykker rigtig meget, og der er en god følelse af fællesskab,« sagde hun.

Ikke kun bajere
Opvarmningsnummeret i København var gruppen Sund Fornuft, der havde stor succes med det rappende omkvæd: »Vores regering fungerer ikk’/Pia Kjærsgaard får for lidt negerpik«.
Men baggrunden for aktionen er skam alvorlig nok, understregede konferencieren Kasper bagefter:
»Vi er her ikke bare, fordi det er sjovt at stå i nul graders kulde eller tage en fridag eller drikke bajere. Vi har en sag. Regeringens uddannelsespolitik har kørt uddannelsesområdet af sporet,« sagde han.
I de bagerste rækker omkring det store juletræ på Rådhuspladsen blev der både sms’et og flirtet og uddelt pamfletter for politiske grupperinger på venstrefløjen, mens den mere fokuserede kerne af demonstranter foran scenen sørgede for at understøtte talerne med kampråb og klapsalver.
Som da Mikkel fra Folkeskolernes Fælleselevråd i København afsluttede sin tale med en krigserklæring til de tydeligvis stærkt upopulære politiske magthavere:
»Lige meget hvor meget ondt, de gør os, vil der altid være en organiseret modstandsbevægelse.«

’Vi bliver ved’
Selv om Råstof-initiativet dækker organisationer fra folkeskole til universiteter, var der dog flest gymnasie- og erhvervsskoleelever i mængden.
Med paroler som »Bevar skolepraktikken – tag pengene fra Mærsk« og »Mester, giv os vores læreplads« protesterede den sidste gruppe mod den aftale om nedskæring i antallet af skolepraktikpladser fra cirka 5.000 til 1.200 og reduktion i lønnen til skolepraktikanter, som regeringen i november indgik med Dansk Folkeparti og De Radikale.
Sidste taler og hemmelig gæst på Rådhuspladsen var Mogens Jensen fra LO, der på uddannelsesområdets vegne tog en runde i kulturkampen:
»Regeringen har blæst til kulturkamp, og så skal de dæleme få kulturkamp. Det rammer også vores råstof. De sidste to års nedskæringer siger alt om regeringen: Uddannelse er blevet den enkeltes sag,« sagde han.
Og regeringen får ikke fred foreløbig, forsikrede Nanna Westerby, der har været involveret i en række demonstrationer over samme tema i løbet af efteråret.
»Vi har fået en del respons, også politisk, men det bliver ved de flotte ord. Vi ser kun besparelser. Men vi bliver ved, for det kan ikke være rigtigt, at regeringen fører en så ungdomsfjendsk politik,« sagde hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her