Læsetid: 2 min.

Dejlig dansk dag

31. december 2003

Spot
Gør årets sidste dag dejlig dansk. Se fjernsyn. Gamle film fra den gang ikke bare Danmark, men også danskheden var dansk.
Begynd med Tante Tut fra Paris på DR1 klokken 10.15. Et lystspil fra 1956 om sangeren Bent Larsens besvær med at overbevise revyforfatteren Hiller om sit talent. I stedet overtaler han en afdanket provinsskuespillerinde til at udgive sig for forfatterens rige tante Tut fra Paris. I Ellen Gottschalchs skikkelse sætter hun gang i foretagendet – meget mere end nogen af dem havde forestillet sig, for pludselig dukker også tante Tuts sprælske datter, yndige Helle Virkner, op. Deres mandlige modspillere er Henning Moritzen som sangeren og Mogens Wieth som Hiller.

Klokken 11.55 kigger DR1 tilbage på år 2003 i et stort show, der bliver sendt fra Københavns kommende operahus. Godt nok ikke en gammel dansk film, men til gengæld en oldgammel historie om, hvordan rigmænd bestemmer byens udseende. Så er det tid til en lang tur i skoven før aftensmaden, og lige før klokken 19.25 sætter man så videoen til at optage Ved Kongelunden på TV2. Den handler om livet blandt de gæve danskere i en idyllisk havekoloni ved Kongelunden på Amager. Olsen og Ras-mussen skændes altid, men kan alligevel ikke undvære hinanden, og så er deres børn, Jørgen og Annemarie, forelsket i hinanden.
Svendsen og Iversen kører sporvogn sammen og holder af at give hverdagen kulør med lidt musik til arbejdet. Solen skinner, Dannebrog vajer i vinden, og der kommer altid en sporvogn og en pige til! Konduktør Svendsen har Dirch Passers brede grin, mens vognstyrer Iversen synger på Ove Sprogøes fynske vis. Ibbermanden Schønberg er selvfølgelig også med – som tjener Olsen.

Mens videoen optager kan man nå at se Hans onsdagsveninde på DR2 19.50. Dette danske lystspil fra 1943 handler om, at den jævne Magda fra Istedgade hver onsdag har stævnemøde med en ung direktør. Den sjuft vil ikke høre tale om ægteskab, men med fiffig hjælp fra plattenslageren Balder Svanemose kan det måske alligevel lykkes Magda at holde onsdag hele ugen. Bodil Kjer spiller Magda Hansen, så seerne kan være ret sikre på happy end.
Klokken 21.50 sender DR1 nok et dansk lystspil. Den kære familie er fra 1962, men handler om tiden mellem jul og nytår op til år 1900, da købmand Friis samler sine tre voksne døtre, deres umulige ægtefæller og efternøleren Jacob junior i familiens skød. Lige bagefter, klokken 23.40, sendes 90-årsfødselsdagen – den tyske produktion fra 1963 af en gammel engelsk sketch, der er blevet dansk nytårstradition. Også i år trodser butleren James tigerskindstæppet og skænker i glassene for miss Sophys fødselsdagsgæster.
Brug dronningens nytårstale og diverse nobiliteter i Året der gik (i kongehuset, i verden, i sporten m.v.) som pausefisk – og drik champagne til det hele.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her