Læsetid: 6 min.

DF ønsker skrabet EU-model

Danmark skal blive ved med at være en suveræn stat. Intet må sættes højere end den danske Grundlov. Der skal derfor ske en betydelig indsnævring af de politiske emner, som EU beskæftiger sig med, mener Dansk Folkeparti
24. december 2003

Peter Skaarup er en glad mand. Ikke bare fordi det er jul – Dansk Folkepartis næstformand har godt nok en skål med pebernødder stående på sit kontor på Christiansborg – men især fordi EU’s stats- og regeringschefer på et topmøde i Bruxelles tidligere på måneden måtte opgive at blive enige om det endelige indhold af EU’s nye forfatningstraktat. Det, der skulle have været kronen på flere års arbejde i Det Europæiske Konvent og i unionen med at udforme forfatningstraktaten, endte i splid og kaos. Det betyder, at der nu er en chance for at få en tænkepause til at diskutere, hvad EU vil, mener Peter Skaarup.
»Der er en tendens til, at EU er noget, som bare er der – og så er der i øvrigt ikke andre muligheder. Vi synes, at der er andre muligheder. Der er lande, som ikke er med i EU, ligesom der er lande, som ikke er fuldt med i unionen. Vores holdning er den, at sammenbruddet i forhandlingerne om forfatningstraktaten skal bruges til at sætte en ny dagsorden. Nu har vi muligheden for at diskutere det, vi gerne vil diskutere,« siger Peter Skaarup, der repræsenterer Folketinget i Det
Europæiske Konvent.
Hvad er det så for en dagsorden Dansk Folkeparti vil sætte? I partiprogrammet står der, at: »Dansk Folkeparti er tilhænger af et europæisk samarbejde i flere spor. Det betyder, at det grundlæggende handelspolitiske, miljøpolitiske og tekniske samarbejde bliver det centrale indhold, medens medlemsstaterne får valgfrihed til at tilslutte sig andet forpligtende samarbejde«.
Det fremgår også, at partiet ønsker et tæt samarbejde i Europa, »men vi er modstandere af Den Europæiske Union, som politikerne gradvis har trukket ned over hovedet på befolkningen. Vi er imod, at EU hele tiden prøver at tiltage sig mere og mere magt over de enkelte medlemslande. Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal blive ved med at være en suveræn stat. Det betyder, at intet må sættes højere end den danske Grundlov«.

Den kristne kulturkreds
Dansk Folkeparti ser således gerne en »en betydelig indsnævring af de politiske emner, som EU beskæftiger sig med«. Det betyder, at Danmark skal udtræde af Schengen-samarbejdet, og at de danske grænser genoprettes. Det betyder også, at EU’s budgetter skal reduceres, at unionens landbrugsordninger skal ophæves, og at Kommissionen reduceres til en embedsmandsinstitution.
EU’s centrale opgaver er derudover »at sikre det europæiske frihandelsområde og den europæiske toldunion, at skabe tekniske minimumsstandarder, der fremmer fødevaresikkerhed, miljøbeskyttelse og anden forbrugersikkerhed«.
Dansk Folkeparti er desuden »tilhænger af et koordineret samarbejde mellem EU-landene for at bekæmpe international kriminalitet«. Ligesom Dansk Folkeparti gerne ser, at man på EU-niveau bliver enige om at koordinere regler og praksis på en række mindre områder. Det kunne for eksempel være reglerne for lastbilers kørsel i Europa. I dag er det for eksempel sådan, at lastbiler i Tyskland ikke må køre om søndagen, som de må i Danmark.
Grænserne for EU’s beføjelser skal altså være skarpere og ligge et helt andet sted. Der skal også trækkes grænser for EU’s udvidelse. Dansk Folkeparti er »modstander af optagelse af ustabile lande og lande udenfor den kristne kulturkreds i EU. Imidlertid er det vigtigt, at EU-landene indgår forpligtende samarbejdsaftaler med Rusland, Hviderusland, Ukraine og Tyrkiet«.
Peter Skaarup siger, at der er en tendens til at EU vil tage sig af »det hele«, selv om der er områder, som logisk kan løses bedre i andre fora. Han peger til eksempel på, at han mener, at FN er det bedste sted for verdens lande at koordinere og aftale deres flygtningepolitik. Det er EU for lille en organisation til. Det kræver, at man »sender World Wide, som de siger i CWC (Julekalenderen Canal Wild Card, der sendes på TV 2, red.)«, mener han. »Der er grænseoverskridende områder, hvor vi har gavn af at samarbejde, og der mener vi ovenikøbet godt, at man kan gå et stykke ud af den vej, de kalder flertalsafgørelser, men alt det andet, de store ting – som rets-, sikkerheds-, flygtninge- og udenrigspolitik – skal der kun samarbejdes om på et mellemstatsligt niveau,« tilføjer Peter Skaarup.

Nej til forfatning
Det er ikke ligefrem den retning, der er den officielle i EU i dag. Som det ser ud nu, vil Dansk Folkeparti derfor anbefale den danske befolkning at stemme nej, når EU’s forfatningstraktat på et tidspunkt sendes til afstemning.
»Det europæiske samarbejde skal ikke baseres på en forfatning, men på et sæt letforståelige regler for mellemstatsligt samarbejde, som vi kender dem fra andre typer organisationer, som NATO, WTO og FN,« siger Peter Skaarup.
Han håber, at et dansk nej kan føre til selvransagelse i hele EU, således at »Europa kommer back to basics«. Sker det ikke – kører resten af unionen videre i en eller anden form, bare uden Danmark, fordi alle andre vil have en forfatningstraktat – ser Dansk Folkeparti gerne, at Danmark får det, som Peter Skaarup kalder »en Norge plus model«.
»Da vi er medlem af EU, og Norge ikke er det, vil vi sagtens kunne gennemføre en bedre løsning, end de har i Norge. Det vil sige, at vi kan lave en aftale om at være med på nogle få områder, og stå udenfor på andre,« siger han.
Peter Skaarup slår til sidst fast, at Dansk Folkepartis alternativ til det EU, som i dag eksisterer, er at lade EU fortsætte i en skrabet udgave og samtidig føre magt tilbage fra EU’s institutioner i Bruxelles til Folketinget i København.
»Enhedslisten og Dansk Folkeparti står langt fra hinanden, når det for eksempel gælder dansk flygtningepolitik, men det, vi er enige om, det er, at det er ikke i EU, vi skal kæmpe, det skal vi gøre i Folketinget,« siger han.

FAKTA
Det mener DF om EU
*Dansk Folkeparti (DF) er modstander af Den Europæiske Union, og vi bekæmper ethvert forsøg på at skabe en europæisk forbundsstat
*Der må ikke rokkes ved de fire danske forbehold
*Vi ønsker Grundloven bevaret. Den sikrer det danske folk mod afgivelse af endnu mere af Danmarks selvbestemmelsesret
*Såfremt EU vedtager en europæisk forfatning, som står over Danmarks Grundlov, skal Danmark meldes ud af EU
*DF kræver, at Danmark træder ud af Schengen-samarbejdet, og at de danske grænser genoprettes
*EU skal gøres åbent og demokratisk, og EU’s magt over danske forhold skal afvikles
*DF mener, at EU skal dreje sig om fælles handelspolitik, fælles miljøpolitik og teknisk samarbejde
*Udenlandske politikere eller embedsmænd skal ikke overvåge Danmark eller blande sig i, hvordan det danske demokrati fungerer
*Politikere eller politiske organer, som ikke er valgt af danskere, må aldrig få besluttende myndighed over Danmark
*EU’s budgetter skal reduceres, og den uansvarlige forvaltning af de europæiske skatteyderes penge skal stoppes. Administrationen skal strammes op, og der skal sættes hårdt ind mod korruption
*Vetoretten i Ministerrådet skal bevares. Kun Ministerrådet skal kunne træffe beslutninger i EU
*EU-kommissionen skal være en embedsmandsinstitution, et sekretariat, der skal udføre det, som besluttes af Ministerrådet
*Kun europæiske lande skal kunne optages i EU
*EU-landene skal arbejde tættere sammen om at bekæmpe international kriminalitet, men Europol må ikke udvikle sig til et fælles europæisk forbundspoliti
*EU skal ikke åbne op for en større indvandring fra udviklingslandene

Serie
Hvor skal vi hen?
*Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Folkebevægelsen mod EU og JuniBevægelsen, udgør den etablerede danske modstand mod unionen. Men hvis de ikke vil EU, hvad vil de så? I fire artikler søger Information svar på det spørgsmål – vi får nej-fløjen til at fortælle om visionerne – for Danmark, Europa og verden. Dette er den anden artikel i serien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her