Læsetid: 3 min.

I fængsel langt væk

Martin Efraimsen er grønlænder, men har siddet i fængsel i Danmark i mere end 12 år uden at vide, hvornår han kommer hjem. Landsretten i Nuuk har to gange inden for de sidste to år afvist at lade ham komme til Grønland
29. december 2003

Afdeling L
Martin Efraimsen kommer fra en lille bygd på den grønlandske vestkyst. På trods af mere end 12 år i Danmark er han kun i stand til at sige »velkommen« og »værsgo’ – kaffe« på dansk. Herefter slår han over i grønlandsk, og tolken må tage over.
Martin Efraimsen er en af de 18 grønlændere, der sidder i Anstalten ved Herstedvester. Han vil ikke fortælle, hvad han er dømt for, men alle grønlænderne i Herstedvester er dømt for grove forbrydelser som voldtægt, brandstiftelse eller drab. De sidder på ubestemt tid, fordi der ikke findes et lukket fængsel i Grønland.
»Det værste er, at jeg kun kan se min familie én gang om året,« siger han og kigger ind i de grønne betonvægge.

Kom ikke hjem
De indsatte i Herstedvester får vurderet deres sag hvert tredje år. Hvis den danske Kriminalforsorg vurderer, at den indsatte er egnet til at komme tilbage, kan han blive overført til en af de åbne anstalter i Grønland.
For to år siden indstillede Herstedvester Martin til, at han skulle tilbage. Men der var ikke plads i Grønland. Så Martin måtte endnu engang vente.
For en måned siden fik Martin Efraimsen så endelig besked om, at hans sag ville komme for Landsretten i Nuuk. Beskeden kom en fredag eftermiddag. Og han skulle sidde i retten mandag morgen.
»Jeg nåede ikke engang at tale med min advokat,« fortæller Martin.
Hvis alt gik vel, ville han blive overført til en åben anstalt i Grønland. Men Landsretten gav afslag.
»Socialrådgiveren her i Herstedvester havde ellers sagt til mig, at jeg helt sikkert ville komme hjem,« siger Martin.
Og hans advokat, Wilhelm Malling, der sidder i Nuuk, er enig.
»Det stod bare i sol og måne, at Martin bare skulle hjem,« siger han.
Afslaget blev begrundet med, at Martin Efraimsen én gang er udeblevet fra fængslet efter en udgang. Og at han et par gange har røget hash.
»Ligegyldigt hvor godt vi opfører os, ser ledelsen kun efter det negative og straffer os for det. Men de glemmer helt alt det gode,« siger Martin Efraimsen.
Hans advokat forstår heller ikke afgørelsen.
»Jeg synes, det er unfair, at hash kan være afgørende. Vi taler om meget svage mennesker, der keder sig. Hash er så nemt tilgængeligt i fængslerne i Danmark. Myndighederne selv skyld i det. De kan bare sørge for, at hashen kommer ud af fængslerne,« siger advokat Wilhelm Malling.

Grønlænderafdelingen
Martin bor på afdeling L – den såkaldte Grønlænderafdeling. Afdelingen blev oprettet i 1986 som et forsøg på at skabe bedre forhold for grønlænderne i Herstedvester. Meningen er, at de sprogligt og kulturelt skal støtte hinanden i dagligdagen. Desuden er der tilknyttet en grønlandsk tolk og en socialrådgiver.
Men forholdene er stadig ikke optimale. Afdelingen har kun plads til 13 af de 18 grønlændere, så resten bor på andre afdelinger. Og personalet på grønlænderafdelingen taler ikke grønlandsk, selv om flere af de indsatte kun taler et meget sparsomt dansk ligesom Martin.
»Personalet ved ikke ret meget om grønlændere. Der er meget de ikke kan forstå. De vil have, at vi skal være danske. Men det er vi ikke,« siger Martin Efraimsen.
Martin Efraimsen har svært ved at beskrive noget fra afdelingen. Men efter en længere overvejelse, trækker han på skuldrene.
»Vi har et meget godt sammenhold, men der kan nemt opstå ubehagelige situationer. Vi har jo siddet sammen i så mange år.«

*Morten brink Iwersen og Martin Lind Pedersen er journaliststuderende på RUC.

FAKTA
Ingen lukkede fængsler
*Grønland har ingen lukkede fængsler. Derfor sendes de hårdeste kriminelle til Danmark. Fælles for dem er, at de alle afsoner på ubestemt tid.
*I øjeblikket sidder der 18 grønlændere med domme på ubestemt tid i Anstalten ved Herstedvester og fem i andre lukkede institutioner.
*Som sammenligning var der i 2002 24 danskere med samme dom. Og det til trods for, at der er 100 gange flere danskere end grønlændere.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu