Læsetid: 3 min.

Film i tv

12. december 2003

2. sektion
*Al Pacino har næppe nogensinde været så lidenskabelig og facetteret som her, hvor han spiller bankrøveren Sonny, der kikser et kup og ser sig omringet af politiet. Sonny tager bankpersonalet som gidsler og forsøger at forhandle med det skydegale politi. Han bliver stadig mere desperat, og efterhånden afsløres det, at han har udført bankkuppet for at skaffe penge til sin kæreste – en transvestit, der håber at få råd til en kønsskifte-operation. Det er en atmosfæredampende, ophedet New York-thriller med nerverne uden på sommertøjet og intens instruktion af Sidney Lumet.
Dog Day Afternoon/En skæv eftermiddag. TCM, lørdag kl. 21.00-23.15

*Philip Kaufmans film fra 1983 er stadig enestående som en satirisk, lyrisk og psykologisk fintmærkende skildring af de syv første amerikanske astronauters problematiske rolle i landets rum-offensiv fra Mercury-programmets start i 1957 til afslutningen i 1963. Trods de usædvanlige omstændigheder er det en almenmenneskelig historie om at være udvalgt, komme under pres og kæmpe for at bevare værdighed og personlig integritet i en kværnende medie- og pr-maskine. Kaufman baserer manuskriptet på Tom Wolfes bestseller, og Ed Harris, Scott Glenn, Fred Ward og Dennis Quaid har de største astronautroller og er alle perfekte. På spindesiden ses bl. a. Barbara Hershey og Kim Stanley.
The Right Stuff/Mænd af rette støbning. Sverige 2, lørdag kl. 22.30-01.45

*Bodil Ipsens eneste filmkomedie på dansk grund er fra 1942. Den viser et udpræget instruktionstalent for netop den lette genre og har holdt sig så langt mere frisk end de fleste af datidens danske film. Det er en kærlighedshistorie fortalt med musikalitet og humør – og dansk teaters to førende navne i 1940’erne, Bodil Kjer og Mogens Wieth, ses i et samspil af internationalt karat. Hun er en sekretær på et musikforlag, der opdager, at firmaets purunge generte klodsmajor af en ekspedient (Mogens Wieth) har naturtalent som pianist. Han skjuler både et voldsomt følelsesliv og sine oplagte evner bag sin kejtethed, og sekretæren vil have talentet frem i lyset. Så på kammeratlig basis hjælper hun ham med at få en koncertdebut. Bodil Kjer lægger ud som den selvstændige unge pige, der vil holde følelserne på afstand. Men sådan bliver det selvfølgelig ikke ved, og få kan spille en sådan forvandling kønnere end den purunge Bodil Kjer, der forener uskyld og intelligens. Og i sin tredje filmrolle fremtræder den 23-årige Mogens Wieth både afvæbnende ungdommeligt og flot kontrolleret. Bodil Ipsen samarbejdede om instruktionen med den erfarne Nordisk-fotograf Valdemar Christensen og fandt en rask, flydende rytme i stil med datidens kvikke Hollywood-komedier. Den flotte Gull-Maj Norin er psykologen, der skal kurere pianisten for hans komplekser, og Ib Schønberg leverer en indtagende præstation som trylleglad impressario, håbløst forelsket i Bodil Kjer. Desuden medvirker bl.a. Petrine Sonne og Charles Wilken.
En herre i kjole og hvidt. DK4, søndag kl. 20.30-22.05

*Osvald Helmuth yder sin klart bedste filmpræstation i rollen som den lune opsynsmand Harry i denne stedsegrønne danske filmklassiker fra 1961. Harry arver en mindre sum penge og beslutter for første gang i sit liv at forkæle sig selv. Han vil opvartes af en kammertjener i sin ydmyge bolig ved bilkirkegården – og ansætter den stilige Fabricius, spillet af Ebbe Rode. Forfatteren Leif Panduro og instruktøren Bent Christensen skrev Harry-rollen til Osvald Helmuth, der fandt sin intimt menneskelige stil frem til denne stilfærdige mand – det inderlige tonefald, der kendes fra en mesterlig Helmuth-vise som Havnen. Filmens pointe er, at Harry og Fabricius er to alen af ét stykke – begge sjæls-aristokrater af en finhed, der gør det let for dem at komme overens trods meget forskellig baggrund.
Osvald Helmuths ligefremme jævnhed som Harry og Ebbe Rodes virtuose stilisering som den perfekte kammertjener forenes i det perfekte samspil. Gunnar Lauring ses som plattenslageren Biskoppen, Henning Moritzen er discount-charmøren Fyrst Igor, og desuden medvirker Lise Ringheim, Lily Broberg og Olaf Ussing i den lavmælte folkekomedie, der blev en vældig succes, selv om ingen af datidens etablerede producenter troede på den. Derfor producerede den da 31-årige Bent Christensen selv filmen, og skuespillerne indskød deres løn for at hjælpe det usædvanlige projekt. Leif Panduro var i filmkredse dengang mest kendt som ’en gal mand i Esbjerg’, hvor han i disse år virkede som tandlæge og deltidsforfatter. Christensen og Panduro arbejdede senere sammen på film som Støvsugerbanden (1963) og Naboerne (1966).
Harry og kammertjeneren. DR 2, mandag 20.35-22.25

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her