Læsetid: 3 min.

Film i tv

5. december 2003


(2. sektion)

*Kevin Kline, altid seværdig, vækker i denne komedie fra 1997 opsigt som en 40-årig, afholdt engelsklærer, Howard, der ser sig udskreget som bøsse. Det er en tidligere elev, der er blevet selvoptagen Hollywood-stjerne, mindes i fuldt Oscar-rampelys sin gamle lærer på indiskret vis. Det vækker bestyrtelse i den lille-by, hvor Howard – efter lang ærbar forlovelse – endelig står foran giftermål med en lærerindekollega. Hvad siger hans forældre og vordende brud? Og hvordan kan han forhindre, at en påtrængende tv-reporter holder fast i historien? Portrættet af den sært sex-uskyldige Howard er psykologisk lidet overbevisende. Men Kline redder meget i land med finesse, charme og elegance – samt herlige klovnenumre, som når han prøver at klare et kursus i macho-manerer, men ikke kan styre en umandig danselyst. Skæg er også en veloplagt Tom Selleck i en birolle som smart tv-hustler.

In & Out. DR 1, fredag kl. 22.00-23.30

*Bella Martha hedder denne tyske film fra 2001 i en – for nationen – ikke særlig karakteristisk genre: den romantiske komedie. Sandra Nettelbeck fortæller om den dygtige kok Martha (Martina Gedeck), der lever for sin kulinariske perfektionisme i sit arbejde. Tragedien træder ind i hendes liv, da hendes søster dræbes ved en trafikulykke og Martha bliver nødt til at tage sig af sin 8-årige niece. Og en charmerende italiensk kokke-kollega bløder hende yderligere op. Nettlebecks film blev en stor succes i Tyskland, uden at vække den samme genklang herhjemme. Men her i bladet roste Christian Monggaard den for afdæmpet charme, humor og indtagende hovedpersoner.

Bella Martha. DR 2, lørdag kl. 19.16

*Bodil Kjer er Magda Hansen fra Istedgade – en vindende præstation i et af de bedre danske folkekomedie-dramaer. Hun giver en utaknemmelig offerrolle sin naturlige styrke i historien om den jævne pige, der er ulykkeligt forelsket i den unge direktør, altså den banale historie om uigennembrydelige klasseforskelle. En tredie hovedperson, plattenslageren Balder Svanemose, spilles af Peter Malberg i en glansrolle, som glansen er gået noget af – han spillede den ikke mindre end 1.531 gange på teatret. Bedre er Johannes Meyer som Magdas far, en pensioneret skibskaptajn. Og filmen fra 1943 har i det hele taget en del attraktioner, f.eks. Bodil Kjers fine lille sang Kærlighed og du og jeg. Alice O’Fredericks og Lau Lauritzen har instrueret efter Paul Sarauws egen bearbejdelse af sit succes-skuespil Peter dem Store.

Hans Onsdags-Veninde. DR 1, søndag kl. 13.35-15.10

*Martin Andersen Nexø udgav 1917-21 sin klassiske udviklingshistorie om en proletarpiges hårde kamp for overlevelse og menneskeværd. Og Bjarne Henning-Jensen udsendte i 1946 sin meget roste og højt elskede filmatisering med Tove Maës i en sagnomspundet præstation som Ditte.
Hun fødes uden for ægteskab, forlades af moderen Sørine, og det bliver hendes bedsteforældre, der opdrager hende – fattigt men kærligt. Hun passer sine tre mindre søskende og kommer så i tjeneste som ung pige på Bakkegården, hvor hun oplever sin første kærlighed, da hun møder den sagtmodige gårdmandssøn Karl. Han styres med hård hånd af sin mor. Så det forhold er fyldt med problemer, hvilket dog ikke i sidste ende fratager Ditte en lys fremtidstro. Tove Maës lægger hele sin sødme og lyse renfærdighed i rollen som Ditte et spil, der vakte betydelig opmærksomhed i udlandet. Tove Maës var 24 år, da hun spillede rollen, men så langt yngre ud. Men filmen rummer mange stærke præstationer. Karen Poulsen har en stor indre styrke og et uforglemmeligt livsmærket ansigt som den nedslidte bedstemor, og Edvin Tiemroth står også stærkt som den reelle stedfar, der kender fattigdommens vilkår: »Den, der har magten, får også retten,« som han siger. Ebbe Rode er den farverige plattenslager og skærslipper Johannes, og Preben Neergaard yder en følsom præstation som den unge Karl, der forelsker sig i Ditte. En 12-årig Ebbe Langberg ses som Dittes lillebror. Berømte udenlandske instruktører som Roman Polanski og Hans Alfredsson har fortalt om det store indtryk, Ditte Menneskebarn gjorde på dem i en tidlig alder.
Astrid Henning-Jensen, der døde i januar 2002, har høstet en del ære af filmen, men den er faktisk instrueret af hendes daværende mand Bjarne Henning-Jensen, med Astrid som en meget aktiv instruktørassistent.

Ditte Menneskebarn. DR 2, mandag kl. 20.00-21.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her