Læsetid: 2 min.

Gensyn med Pytlicks piger

1. december 2003

Spot
I morgen fløjtes verdensmesterskaberne i kvindehåndbold op i Kroatien. Danmark er selvfølgelig med til at kæmpe om hvem der er bedst i verdens mindst verdensomspændende holdidrætsgren, når man fraregner australsk fodbold, men den kendsgerning har ikke forhindret de danske kvinder i at blive folkekære mediedarlings til en del fortrydelse for de mandlige danske håndboldspillere, der med nogen ret kan indvende, at de er oppe mod langt stærkere konkurrence. Onde tunge vil dertil sige, at de til gengæld ikke har så pæne ben.
Dermed ikke sagt, at kvindelandsholdet kun er ombejlet af fotogene grunde. Så langt fra, men der er noget overskueligt over et hold, hvis spillere de fleste af os har mulighed for at se til daglig, fordi spillerne er med til gøre den bedste danske håndboldrække til verdens bedste. Og at sammenligne herre- og kvindehåndbold er som at sammenligne prosa og poesi. Futilt.
I aften mindes TV2 den seneste stjernestund for kvindelandsholdet: EM-finalen i Århus Arena den 15. december 2002. Resultatet gav danskerne guldmedalje, den tredje på mindre en ti år – EM afvikles hvert andet år.
Men nok så vigtigt gjorde 25-22 sejren over de norske favoritter op med arven fra Anja, Camilla, Susanne, Anne-Dorthe og hvad de nu hed, de spillere, vi kom på fornavn med, da de satte den internationale håndbolddagsorden op gennem 90’erne.
I studiet i aften sidder tre af EM-finalens nøglespillere, målmanden Karin Mortensen, fløjspilleren Josephine Touray og playmakeren Rikke Hørlykke sammen med træner Jan Pytlick, og mon ikke vi skal have fat i lommetørklæderne og gribe dybt i klicheposen et par gange eller tre, når 2002-finalen genoprulles.

Det var en magisk aften. Det danske hold trådte i karakter som netop et hold i modsætning til 90’er-holdets rygrad af individualister.
Forud var gået en medrivende 22-18-sejr i semifinalen mod russerne, der fortvivledes over Katrine Fruelunds anden halvleg. Så nordmændene var forberedte, og vi skulle helt hen i det 46. minut, før der for alvor kom luft mellem de to hold. Da materialiserede en ellers usynlig Josephine Touray sig med tre mål, og Danmark gik fra 17-18 til 21-18, og kampen var afgjort.
Stærkt medvirkende var en redningsprocent af keeperen Karin Mortensen på 52, fem uortodokse og seværdige scoringer af Rikke Hørlykke og ikke mindst Line Daugaard, der nettede syv gange, heraf fire på straffe.
Når nostalgien har fået sit, begynder den hårde nutid i morgen mod Tyskland. Det danske hold er skadesramt, så det nærmest spiller outsiderrollen, men lur mig om ikke det glæder Jan Pytlick.

*TV 2: Den gyldne time. 20.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her