Læsetid: 3 min.

Gribbe med hænder

Onkler og tanter tager huset og hæver livsforsikringen, når børnenes forældre er døde af aids. Det bunder i ’nød, grådighed og kultur’, mener socialrådgiver
5. december 2003

Livets pris
OTSE – Den afrikanske tradition med, at den udvidede familie hjælper forældreløse børn, er ved at gå i opløsning. I Botswana har hiv/aids-epidemien åbnet for grov udnyttelse af børn, der har mistet far og mor.
Dolly er et af ofrene. I to år passede hun sig syge mor uden hjælp fra resten af familien. Men et par dage efter at moderen døde, kom onkler og tanter og tømte huset. Den 15-årige pige og hendes to mindre søskende arvede ingenting. Efter skole kom de hjem til et tomt hus, og om aftenen gik de sultne i seng.
Dolly var ved at opgive at gå i skole, da hun hørte om Dula Sentle Day Care Centre. Her samles 60 af de forældreløse børn i landsbyen Otse efter skoletid for at læse lektier, lege og spise. De fleste sover hos familiemedlemmer om natten.
»De første seks uger talte Dolly ikke med mig. Hun sørgede, men nu er hun ved at være ovenpå igen. Ligesom de andre børn skal hun have tid til at heale sig,« forklarer Gill Fonteyn, som leder dagcentret sammen med sin hustru, Brenda.

Nød og grådighed
Dollys historie er ikke usædvanlig.
»Mellem juni 2001 og juni 2002 havde vi 71 sager, hvor slægtninge tog arven fra de forældreløse børn, og tendensen fortsætter,« forklarer Pelonomi Lefshiwiti. Hun er socialrådgiver for Childline Botswana, der har en telefon-døgnvagt for børn og familier i krise.
»Næppe er forældrene døde, før onkler, tanter og bedsteforældre kommer og tager biler og huse og forsøger at hæve livsforsikringen. Det sker midt i børnenes sorgperiode, og der er ikke ret meget, vi kan gøre ved det. Børnene har ikke råd til at hyre advokater, og Botswana har desværre ingen gratis retshjælp. Men af og til henviser vi til andre organisationer, som har jurister ansat,« tilføjer Lefshiwiti.
Hun mener, at arvesagerne bunder i en blanding af »nød, grådighed og kultur«.
»Mange mener, at de har krav på at få noget, når deres søskende dør. Og mange af de familiemedlemmer, som adopterer de forældreløse børn, nøjes ikke med at stjæle arven. De tager også de penge, som børnene får fra det offentlige,« forklarer Lefshiwiti.
Forældreløse børn har ret til 216 pula (cirka 300 kr.) om måneden i fødevarehjælp fra staten. Dertil kommer hjælp til køb af tøj og skoleuniformer. Men maden forsvinder ofte i tanternes og onklernes maver.

Testamenter
Regeringen har opfordret socialarbejdere til at besøge aids-syge forældre og overtale dem til at skrive testamenter, inden de dør. For at forhindre flere arve-tyverier.
»Men det er lettere sagt end gjort. Socialarbejderne er allerede overbebyrdede, og de sociale problemer vokser i takt med aids-epidemien,« konstaterer Pelonomi Lefshiwiti.
I Otse cirka 50 kilometer syd for hovedstaden Gaborone opfordrer Gill Fonteyn de døende forældre til at skrive testamenter.
»Vi giver dokumenterne til kommunen, der kun har en enkelt socialarbejder, som ofte er væk,« forklarer Fonteyn.
Han kom til Botswana som belgisk udviklingsrådgiver for mere end 10 år siden, giftede sig med Brenda og er nu botswansk statsborger.
De første måneder drev de dagcentret for egen regning. I et telt. Men for nyligt trådte ACHAP til som donor. Det er et partnerskab mellem Botswanas regering, Bill & Melinda Gates Fonden og Merck Fonden.
»Otse har cirka 3.000 indbyggere og 250-280 forældreløse børn. Omkring 80 af børnene får støtte nok fra deres udvidede familier. Resten har brug for dagcentret, så vi er ved at udvide det til 200,« fortæller Gill Fonteyn.
I dag holder centret til i nye lokaler, og Fonteyn har åbnet et snedkerværksted, som producerer solide stole, borde og reoler.
»Målet er at gøre centret bæredygtigt ved at sælge møbler. Forhåbentlig breder ideen sig til andre byer. Jeg bliver utroligt glad, når jeg ser børnene gå glade hjem om aftenen. Og jeg bliver ked af det, når jeg tænker på alle de andre forældreløse børn rundt om i landet,« siger Gill Fonteyn.
Han har kun hørt om to andre dagcentre i Botswana.

tgn.ibis@tvcabo.co.mz

*Thorkil Green Nielsen er journalist og udsendt af Ibis til det sydlige Afrika
*Information skildrer i en serie, hvad medicinal-industri og regeringer gør ved nutidens største katastrofe
*Hele serien findes på tema.information.dk/aids

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her