Læsetid: 2 min.

Grønlændere straffes hårdere

Grønlændere ender oftere i fængsel på ubestemt tid end danskere. Det kritiseres af et medlem af den Grønlandske Retsvæsenskommission
29. december 2003

Retsvæsenet
Der sidder 23 grønlændere i de danske fængsler, der ikke aner, hvornår de kan komme ud. I de samme bygninger sidder kun 24 danskere med samme straf. Og det på trods af, at der bor hundrede gange så mange mennesker i Danmark som i Grønland.
Tidsubestemt straf er den hårdeste straf, man kan få. Og den gives normalt kun, hvis man har begået ekstrem grov vold og erklæres for yderst farlig for sine omgivelser. Men grønlænderne er ikke så mange gange farligere end danskerne, mener iagttagere og førende eksperter på området. Problemet er det grønlandske retssystem.

Betænkelig kommission
»Der eksisterer kun straf på ubestemt tid for de hårdeste kriminelle i Grønland. Og derfor idømmes forvaringsstraffen for ofte,« siger Finn Breinholt Larsen, der er medlem af den Grønlandske Retsvæsenskommission og ekspert i grønlandske retsforhold.
Retsvæsenskommissionen blev nedsat for ti år siden. I dens betænkning, der endnu ikke er offentliggjort, påpeger man problemet med den tidsubestemte straf. Det oplyser Finn Breinholt Larsen.
Kristian Jensen, som er fængselsbetjent og har arbejdet med grønlænderne i Herstedvester i 17 år, er enig.
»Lovteksten, som grønlænderne dømmes efter, er meget vidtfavnende. De kan dømmes til tidsubestemt anbringelse for alt lige fra trusler til manddrab,« siger han.

Det mest humane system
Da det grønlandske retsvæsen blev skabt i 50’erne, blev modellen kaldt verdens mest humane. Et grundprincip er, at man straffer med det sigte at få den kriminelle hurtigst muligt tilbage til samfundet. Tanken om resocialisering betyder, at man kun har åbne fængsler i Grønland.
Men de helt hårde kriminelle passer ikke ind i systemet. Så for 40 år siden udbyggede man det med en enkel - og midlertidig – løsning: Tidsubestemt straf i Danmark.
Imellem disse to straffe findes ingen mellemvej. Det er enten eller.
En anden forklaring på, at så mange grønlændere idømmes tidsubestemt straf, kan være retspsykiaterne. Det er danske psykiatere, der skal vurdere, om de kriminelle er så farlige, at de skal til Danmark.
Der findes stort set ingen grønlandske psykiatere –slet ikke inden for retspsykiatrien.
Derfor foregår mentalundersøgelserne med hjælp fra tolke.
Det kritiserer Henriette Kjær fra Grønlændernes Hus, som har adgang til de nogle af de dømtes journaler og domsudskrifter.
»Sprogfamilien er en helt anden. Så det er meget vanskeligt at oversætte grønlandsk til dansk. Hvis en psykiater ikke er kulturelt bevidst om sproget og også kropsproget, er der stor fare for, at det kan gå galt,« siger Henriette Kjær.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu