Læsetid: 3 min.

Haarder afviser generelt ophold til ofre for kvindehandel

Integrationsministeren afviser krav om at give længere end 15 dages ophold til ofre for kvindehandel af humanitære grunde. Haarder vil dog måske følge de øvrige EU-lande og forlænge opholdet for kvinder, der samarbejder med politiet
11. december 2003

15 dage vil fortsat være den tid, ofre for kvindehandel generelt vil få lov at blive i Danmark, før de sendes tilbage til deres hjemland.
Det siger integrationsminister Bertel Haarder dagen efter, at Københavns Politi overdrog 14 østeuropæiske kvinder til udlændingemyndighederne efter en stor aktion mod organiseret kvindehandel på Vesterbro. Kvinderne står til at blive sendt tilbage inden for 15 dage, og sådan bør det også generelt være, mener Haarder.
»Jeg tvivler ikke på, at nogle prostituerede gerne ville blive her længere. Det vil udviste mennesker som regel,« siger Bertel Haarder.
»Men det, jeg hæfter mig ved, er, at det danske politi aldrig har haft noget ønske om en forlængelse af perioden.«

EU og kvindehandel
Derfor har Danmark ikke indført det EU-direktiv, som giver ofre for kvindehandel mulighed for seks månedes opholds- og arbejdstilladelse, hvis de vil samarbejde med politiet. Direktivet blev godkendt af de øvrige 14 EU-landes indenrigsministre fornylig. Danmark har ret til at stå udenfor på grund af sit retsforbehold.
»Men selv om vi er ramt af forbeholdet, så har vi altid en mening om det, der foreslås. Og jeg vil godt understrege, at vi ikke har modsat os det. Jeg har bare tilføjet, at det danske politi ikke har ytret ønske om det. Men vi har ikke noget imod muligheden for, at det kan ske,« siger Bertel Haarder.
Selv om Danmark ikke er bundet af de fælles EU-regler, hindrer forbeholdet ikke Danmark i at gå med, hvis det ønsker det.
»Hvis Danmark vil, kan vi også forlænge det i Danmark. Hvis politiet kommer og beder om det, så vil vi overveje det. Hvis de siger, det er nødvendigt, så vil jeg naturligvis bøje jeg mig for det,« siger Bertel Haarder.
Til gengæld er han helt afvisende over for ønsket om en generel forlængelse af 15-dages fristen af humanitære grunde. Flere fagfolk på prostitutionsområdet har på det seneste fremført, at perioden på 15 dage er for kort til, at kvinderne kan nå at komme på fode igen, inden de sendes hjem. Formålet med perioden er bl.a. at sikre, at kvinderne ikke ryger tilbage i armene på bagmændene og ud i ny prostitution. I de øvrige EU-lande opereres der med frister på mellem tre måneder og et år.
»Her holder jeg fast i, at vi ikke har set eksempler på, at det var nødvendigt. Men skulle der i enkelte tilfælde komme meget tvingene grunde, så vil jeg da ikke udelukke det,« siger Bertel Haarder.

Fare for kriminalitet
– Men du vil ikke være med til en generel forlængelse ud over de 15 dage?
»Nej, det må vi ikke gøre. Indtil for kort tid siden var det sådan, at kvinderne blev sendt ud af landet øjeblikket, Vi har så forlænget det til 15 dage af hensyn til de pågældende, og vi mener ikke at have konstateret behov for, at det kan være længere. Nu kommer man og siger, at der er brug for en længere periode, og så svarer jeg: Vi vil ikke forlænge perioden generelt, for det mener vi absolut ikke, der er brug for. Men kan de komme med et enkelt tilfælde, hvor der er helt konkrete tvingende grunde, kan man gøre det.«
– Hvad er det, du er bange for ved en generel forlængelse?
»Der kan jo spekuleres i alt, og jo længere tid, man giver, jo større er muligheden for at forsvinde eller begå kriminalitet eller tage til et andet land, eller hvad ved jeg.
– Siger du, at kvinderne, som er blevet handlet, skulle udnytte en længere frist til at begå kriminalitet?
»I mit job lærer man, at alt kan bruges. Og det kan den slags frister også. Og derfor siger jeg bare, at hvis der ikke er noget indlysende behov for det, så vil vi ikke forlænge den. Vi vil under ingen omstændigheder gøre det generelt. I de enkelte tilfælde vil vi heller ikke gøre det, med mindre der er et indlysende behov for det.«
– Hvad siger du til den kritik, som er kommet i rapporten fra Østersørådets kommissær for Demokratisk Udvikling, Helle Degn, hvor det siges, at de danske myndigheder har mere travlt med at sende kvinderne hjem hurtigst muligt end at hjælpe dem her?
»Helle Degn skulle være taknemmelig for, at vi har forlænget perioden allerede. Vi har jo fået ros i Ligestillingsministerens rapport for, at vi gør noget mere for nødstedte kvinder,« siger Bertel Haarder og henviser til sin ministerkollega Henriette Kjærs handlingsplan vedrørende bekæmpelse af kvindehandel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her