Læsetid: 1 min.

Hussein og dødsstraf

19. december 2003

(2. sektion)

Tænd og sluk
Generalsekretær i Amnesty International Lars Normann Jørgensen

– Hvad har været ugens vigtigste begivenhed i medierne?
»Det må vist være arrestationen af Saddam Hussein.«
– Hvordan synes du, medierne har dækket den begivenhed?
»Den har med rette været meget massivt dækket, og jeg synes, at dækningen i de danske medier har været ok. Arrestationen blev brugt til at perspektivere en række problemstillinger, og det synes jeg har været nyttigt. Både specifikt i forhold til krigen i Irak, men også i forhold til den internationale retsorden, og hvordan man håndterer retsopgøret, når man arresterer en tidligere diktator med så meget på samvittigheden. Det synes jeg, er blevet meget godt perspektiveret i medierne. Man kunne godt have frygtet, at det ville have givet en form for eufori i dele af de amerikanske medier, men det har jeg faktisk ikke set eksempler på.«
– Hvordan synes du, medierne har behandlet hele spørgsmålet om eventuel dødsstraf til Saddam Hussein?
»Jeg kunne godt tænke mig, at medierne holdt lidt mere fast i det emne. George Bush signalerede mandag på en meget usympatisk måde, at han foretrak, at Saddam Hussein blev henrettet, og det er i alle henseender uhensigtsmæssigt. For når Bush sender det signal, skaber det en meget stor usikkerhed, og det giver samtidig det irakiske regeringsråd en større handlefrihed i en situation, hvor det ellers er lykkedes at få dem til at suspendere dødsstraffen. Det internationale samfund burde fastholde det nye irakiske styre på det, der også er ånden i den internationale straffedomstol, nemlig at selv de værste forbrydere ikke kan idømmes dødsstraf. Medierne har dækket det perspektiv udmærket indtil nu, men min frygt er, at de slipper det frem for at fastholde, at dødsstraffen er et vigtigt emne, som ikke må forsvinde, og så dukker op i den sidste ende som konsekvensen af en retssag mod Saddam Hussein. Mediernes opgave er her efter min mening at fastholde fokus på det emne.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu