Læsetid: 3 min.

’Irak-krig bidrog til Libyens nye kurs’

Fredag meddelte Libyen overraskende, at landet vil opgive sine ikke-konventionelle våbenprogrammer. Tilhængere og modstandere af Irakkrigen diskuterer nu, hvad der fik Gaddafi til at indgå aftalen
22. december 2003

WASHINGTON – En libysk delegation er på vej til Det Internationale Atomenergiagenturs hovedkvarter i Wien for at afsløre, præcist hvor tæt det nordafrikanske land var på at kunne fremstille atomvåben.
Trækket kommer efter fredagens overraskende meddelelse – på 15-årsdagen for bomben i et Pan Am-fly over den skotske by Lockerbie – at Libyen vil nedlægge sine ikke-konventionelle våbenprogrammer. Meddelelsen kom efter flere måneders hemmelige forhandlinger med Storbritannien og USA. Libyens leder, Muammar Gaddafis, beslutning blev hilst velkommen af Storbritanniens udenrigsminister, Jack Straw, som »passende for en statsmand og modigt«.
Ifølge amerikanske embedsmænd var Libyens atomprogram »meget mere fremskreden« end hidtil antaget, mens en britisk embedsmand sagde, at selv om Libyen ikke havde fremstillet atomvåben, »var det tæt på at udvikle et«.

Atomprojekter på 10 steder
En britisk delegation, der har arbejdet med libyerne, har set atomprojekter under udvikling på flere end 10 steder, inklusive faciliteter til at berige uran, sagde embedsmanden.
Libyske embedsmænd gjorde lørdag aften klar til et møde med internationale våbeninspektører for at enes om en tidsplan for afmonteringen af landets ikke-konventionelle våbenprogrammer, som skal føre til en normalisering i forholdet til Vesten og genoptagelsen af lukrative handelsaftaler.
»Vi forvandler vore sværd til plovskær, og dette skridt bør værdsættes og følges af alle andre lande. Økonomi er vigtigere end våben,« udtalte den libyske ministerpræsident, Shokri Ghanem, til BBC.
Tidligere i år blev FN-sanktionerne mod Libyen ophævet, da landet påtog sig skylden for Lockerbie-bomben, der dræbte 270 mennesker.
Washington har dog indtil videre ikke besluttet, om de økonomiske sanktioner mod Libyen nu kan ophæves.
Den britiske udenrigsminister, Jack Straw, sagde lørdag, at krigen mod Irak og fjernelsen af »faren«, som Saddam Hussein udgjorde, sandsynligvis har fremskyndet Libyens dramatiske indrømmelse.
»Fjernelsen af Saddam har uden tvivl hjulpet til at fjerne faren og hjulpet til med at skabe et bedre sikkerhedsklima, hvilket har gjort det lettere for oberst Gaddafi at gøre disse modige indrømmelser,« sagde Straw.

En lærestreg
Den britiske forsvarsminister, Geoff Hoon, sagde i et interview med tv-stationen Sky, at krigen i Irak har givet Libyen den lærestreg, der fik landet til at opgive sine ikke-konventionelle våbenprogrammer.
»Da Saddam Hussein ikke ville samarbejde med FN, så gjorde vi det klart, at vi mente det alvorligt, og Libyen – og jeg håber flere lande vil følge efter – fik en lærestreg,« sagde Hoon.
»Jeg mener ikke, at man kan se bort fra de militære handlinger i Irak, når man taler om den beslutning, som Libyen har truffet,« understregede han.
Hoon sagde videre, at den nye kurs i Libyen har understreget betydningen af trusler om militær magtanvendelse i forbindelse med kampen mod spredning af masseødelæggelsesvåben.
George Foulkes, tidligere minister og loyal Blair-støtte, hævdede, at gennembruddet var et resultat af »krigen mod terror«.

Komisk argument
Den tidligere britiske udenrigsminister Robin Cook – som også bød fredagens meddelelse velkommen – afviser omvendt, at den diplomatiske succes i Libyen er et brugbart argument.
»Jeg finder det komisk, at vi skal bruge en aftale med et land, vi ikke har invaderet – som havde masseødelæggelsesvåben – til at retfærdiggøre invasionen af et land, der ikke har masseødelæggelsesvåben,« sagde han. »Libyen er et godt eksempel på, at sanktioner har hjulpet.«
I gårsdagens Independent on Sunday skrev den tidligere britiske udviklingsminister, Clare Short, der ligesom Cook trak sig fra regeringen i protest mod krigen, at: »Enhver foregivelse af, at dette betyder, at taktikken bag deres såkaldte ’krig mod terror’ er succesfuld, er falsk... Nyheden om Gaddafi er velkommen, men det har været en lang proces, og enhver hentydning til, at begivenheder i Libyen er relateret til krigen i Irak, er uberettigede.«
Libyens løfte om at opgive udviklingen af kemiske, biologiske og atomare våben blev i går hilst velkommen rundt om i verden. Israel – det eneste land i Mellemøsten, man generelt er enig om besidder færdigt udviklede masseødelæggelsesvåben – sagde, at beslutningen var »positiv«.
Amr Moussa, formand for Den Arabiske Liga, sagde, at Vesten bør udøve et lignende pres på Israel: »Den libyske beslutning bekræfter vigtigheden af at presse Israel til at leve op til alle love, som forbyder spredning af atomvåben.«

© 2003 Independent & Information

*Oversat og bearbejdet af Mette Jørgensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu