Læsetid: 2 min.

Islam-kritikere samles i hemmelig klub

Kendte danske islam-kritikere er fundet sammen i en klub, der i al hemmelighed holder møder, hvor de udveksler viden og synspunkter
3. december 2003

Igennem et par år har omkring 25 fremtrædende islam-kritikere i al hemmelighed holdt møder for at diskutere islam og indvandring, skrev Berlingske Tidende i går.
Klubbens medlemmer tæller blandt andre kirkeminister Tove Fergos nu afgåede spindoktor Henrik Gade Jensen, socialdemokraten Karen Jespersen, forfatter og journalist Helle Merete Brix og historikerne Lars Hedegaard og Torben Hansen. Fælles for dem er, at de er kritiske over for islam og indvandring.
»Vi har en bekymring over, at vi som et åbent, demokratisk samfund bliver et paradis for organisationer, som har en anden dagsorden,« siger kvindesagsforkæmperen og medlem af klubben Jette Plesner Dali til avisen.
Klubben har taget navn efter filosoffen og videnskabsmanden Giordano Bruno, der i år 1600 blev brændt på Piazza del Campo dei Fiori i Rom for kætteri, fordi han påstod, at Jorden ikke er verdens centrum. Giordano Bruno Selskabet har hidtil holdt deres sammenkomster hemmelige, fordi emnet, de diskuterer, er så kontroversielt, at det kan koste dem jobbet, forklarer Henrik Gade Jensen, der i sidste uge blev fyret som spindoktor for kirkeminister Tove Fergo.
Det skete, efter at Information havde bragt en artikel, som beskrev Gade Jensens yderliggående synspunkter som bl.a. indvandring, muslimer og islam.
»Det emne, som diskuteres, har en sådan karakter, at det kan koste dig dit job, hvis du offentligt ytrer din mening om det. Det har jeg selv nyligt vundet erfaring for,« siger Henrik Gade Jensen til avisen med henvisning til sin fyring.
Karen Jespersen derimod nedtoner den kontroversielle karakter af klubbens debatter:
»Jeg betragter det som en bredt sammensat studiekreds. Det er et nyttigt sted at være med, for der er folk fra universiteterne, som har en stor viden om indvandrere og integration og så videre. Det er godt at have en kontakt til folk, der kommer forskellige steder fra, også selv om man kan være meget uenig,« siger hun og pointerer, at det er længe siden, hun har deltaget i et af selskabets møder.
Hun udelukker dog ikke at deltage igen, da møderne har givet hende input til hendes seneste bog Til støtte for Fatima.
Også historikeren og debattøren Lars Hedegaard har hentet inspiration i Giordano Bruno Selskabets debatter før udgivelsen af en islamkritisk bog, I krigens hus, som udkom for nyligt.
»Nogle af de ting, vi har drøftet i samtalekredsen, er skrevet ned i bogen,« siger han.
Ifølge Plesner Dali tæller skaren på omkring 25 medlemmer folk fra Det Radikale Venstre, SF, Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her