Læsetid: 3 min.

’Jamen, Saddam startede’

Ved at beskylde al-Qaeda, Taleban og Saddam Hussein for at starte krigene i Afghanistan og Irak, fralægger USA sig ansvaret for de civile ofre. Det er en moralsk glidebane, mener amerikansk professor i etik
1. december 2003

Hverken under krigen i Afghanistan eller krigen i Irak har det amerikanske forsvarsministerium lavet optællinger af, hvor mange civile afghanere og irakere, der er blevet dræbt.
»Vi forsøger ikke at ramme civile, derfor optæller vi heller ikke civile ofre,« lød argumentet fra forsvarsministeriet under Afghanistan-krigen ifølge San Jose Mercury News.
I et svar til Human Rights Watch om, hvorfor USA heller ikke under Irak-krigen optæller civile ofre, siger en talsmand for det amerikanske militær, at det er »umuligt for os at finde frem til et præcist tal«.
Ifølge den amerikanske professor i etik ved Carlisle Military College i USA David Perry er den foruroligende årsag til, at amerikansk militær ikke optæller civile ofre dog snarere, at det ganske enkelt ikke mener, at det er dets skyld, at de civile afghanere og irakere blev dræbt. Det var jo al-Qaedas angreb på USA den 11. september, der provokerede angrebet på Afghanistan. Og det var Saddam Husseins løben om hjørner med Verdenssamfundet gennem 12 år, der var årsagen til krigen i Irak, er det amerikanske forsvarsministeriums ræsonnementet ifølge Perry.
»Argumentet med, at ’de selv var skyld i det’ er en stor fejl i moralsk forstand. Selv hvis vores soldater ikke forsøgte at ramme civile, er det vigtigt, at vi stiller os selv til ansvar for disse dødsfald, for det var vores bomber, der dræbte dem,« siger den amerikanske forsker, der i aften taler ved arrangementet ’Militæretik efter 11. september og krigen i Irak’, som er arrangeret af Informations debatforum Luftskibet og Filosofisk Forum.
»Hvis en politimand i USA ved en fejl kommer til at skyde et gidsel i en aktion, hvor han forsøger at forhindre, at gidseltageren slipper afsted med sin forbrydelse, vil det jo også virke moralsk forkasteligt, hvis politichefen efterfølgende sagde: ’Ansvaret for drabet af gidslet er gidseltagerens alene, og vi føler ikke, at vi har pligt til at undskylde noget som helst’,« tilføjer Perry, der også mener, at amerikansk militær burde have optalt dræbte irakiske soldater for at få en overordnet forståelse af, hvad krigen har kostet i menneskeliv.

Kompensation
I en artikel i det britiske dagblad The Guardian i sidste uge kom det frem, at amerikansk militær har udbetalt mere end 1,5 mio. dollar i kompensation til
irakiske familier.
»USA har betalt erstatning for personskader, uretmæssige dødsfald og beskadigelse af ejendom,« skrev det amerikanske militær i et kort svar til avisen.
»Udbetalinger sker kun i tilfælde, hvor der ikke er tale om kamphandlinger, og hvor soldater har handlet forsømmeligt eller forkert.«
Der er indgivet i alt 10.402 klager, fortsætter skrivelsen, men det afsløres ikke, hvor mange irakere der hidtil har fået tildelt kompensation. Til gengæld er kun fem sager ind til videre blevet efterforsket, og ingen er endnu – ifølge Human Rights Watch – blevet stillet til regnskab for 94 drab på civile irakere begået af amerikanske soldater efter krigen.
»Mit gæt er, at det er for lidt,« vurderer David Perry i henhold til de fem sager.
»I forhold til kompensationen, så er ikke noget, man bryder sig om at tale om på det højeste niveau (i den amerikanske administration, red.), men det tyder på, at militæret i det mindste i nogle tilfælde har forstået deres forpligtigelser over for de forurettedes familier. Men jeg er ikke begejstret for de politiske udtalelser fra højeste niveau,« siger han.
Problemet med ikke at føre statistik for antal dræbte civile og ved manglende efterforskning af drab begået af soldater er, ifølge Perry, at det er første skridt mod en degradering af den vestlige tradition om retfærdig krigsførelse, som er forankret i Haag- og Geneve-konventionerne.
»Der er en risiko for, at vi ved ikke at tage ansvar for vores handlinger synker ned på terroristernes niveau. Det er en glidebane, hvor vi har taget det første skridt mod et moralsk forfald. Det næste skridt kunne være at bruge endnu voldsommere magt mod militære mål, selv om man ved, at det kan ramme civile. Det er et skridt nærmere terroristernes niveau, hvor man direkte går efter at ramme civile,« siger David Perry.

*Arrangementet ’Militæretik efter 11. september og krigen i Irak’ med David Perry finder sted på Sociologisk Institut, Linnésgade 25 i ’Salen’ i aften fra kl. 19:30

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu