Læsetid: 2 min.

Klapjagt på eks-Baath-folk

Hævnangreb på tidligere medlemmer af Saddam Husseins Baath-parti tager til i Irak
23. december 2003

Antallet af hævndrab på tidligere medlemmer af Saddam Husseins Baath-parti er taget voldsomt til i de irakiske storbyer inden for de seneste uger, skriver Washington Post.
I Bagdad er omkring 50 højtstående medlemmer af det forrige regimes efterretningsvæsen og sikkerhedsorganisationer blevet dræbt i de seneste måneder, mens et endnu højere antal lavere placerede partimedlemmer, der beskyldes for at have fungeret som informanter, skulle være blevet skudt ned i noget, der ligner en organiseret udryddelseskampagne.
»Det er bestemt organiseret, men vi ved ikke præcist, hvem der står bag,« siger
lederen af politistationen i den shiamuslimsk-dominerede Sadr City i Bagdad, Awad Nima, til Washington Post.
»Disse drab er hævn for drabene begået af Baath-partiet. Ville du forvente, at disse mennesker, som mistede deres sønner, ikke gjorde noget,« spørger han.
Både amerikanske og irakiske embedsmænd havde frygtet hævnangreb umiddelbart efter regimets fald, men bortset fra sporadiske hævndrab – især i Basra – udeblev de. I de seneste uger er antallet af angreb imidlertid blevet mangedoblet, fortæller irakiske sikkerhedskilder.
Irakerne er frustrerede over den langsommelige retsproces og frygter, at Baath-medlemmerne formår at reorganisere sig, siger kilderne.
I Sadr City startede drabene for tre uger siden, fortæller politiet, og nu dræbes en til to personer om dagen. Ifølge en rundspørge til samtlige politistationer i Bagdad er drabene et fænomen, der har bredt sig til hele byen. Ingen holder dog styr på, hvor mange tidligere Baath-folk, der er blevet dræbt i alt, og politiet synes ikke videre optaget af at finde morderne.
»Der er kun et begrænset antal af dem. Når de alle er døde, vil det her slutte,« siger politikommissær Awad Nima.
I den hellige shiamuslimske by Najaf, hvor tusinder blev anholdt, tortureret eller dræbt efter opstanden i kølvandet på Den Første Golfkrig i 1991, er omkring 40 tidligere Baath-medlemmer, ifølge Reuters, blevet dræbt siden juni. De fleste er blevet skudt ned på åben gade af bevæbnede mænd på motorcykler eller i taxier, men heller ikke her har politiets efterforskning givet resultat.
»Vi har ikke fanget en eneste person,« siger en højtstående politiofficer, der ønsker at være anonym.
En anden betjent fortæller, at »enhver politimand, der går ind i de sager, vil selv blive mål. Vi er alt for skræmte«.

Shiitterne får skylden
Ofrenes familier og irakiske embedsmænd har antydet, at de shiittiske partier, der blev brutalt undertrykt af Saddam Hussein, står bag drabene. Især peges på Dawa-partiet og Det Øverste Islamiske Revolutionsråd (SCIRI) – begge er repræsenteret i Det Irakiske Regeringsråd. Politiet i Najaf mistænker SCIRI’s berygtede Badr-brigade for at stå bag. Begge partier afviser dog pure at have noget med drabene at gøre.
»Det er ikke vores politik at tage hævn og henrette folk,« siger Adel Abdel-Mehdi fra SCIRI.
Drabene på eks-Baath-medlemmerne har dog tydeliggjort forskellene blandt de forskellige grupper i det irakiske samfund. Ikke kun mellem tilhængere og modstandere af Saddam Hussein, men også mellem sunnitter og shiitter. De fleste chefer i Saddams sikkerhedsapparat var sunnimuslimer som han selv, og der er en stigende tendens til, at sunnitterne anser drabene som sekterisk motiverede.
Ved en begravelse for 50-årige Alousi, hviskes der om lignende drab og om hævn blandt de sørgende.
»Hver gang, de dræber en, vil vi dræbe fire,« siger en af gæsterne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu