Læsetid: 2 min.

Kulturchokeret embedsværk under lup

Kunststyrelsens direktør gør noget ved de interne magtkampe, som flere medarbejdere har beklaget. Et udvalg kigger bl.a. på problemet
23. december 2003

Problemknuseri
Både Kunststyrelsens direktør og Kunstrådets formand erkender nu, at flere af de 89 medarbejdere i kunststøttens nyligt samlede sekretariat modarbejder hinanden.
»Når man slår syv institutioner sammen, kan alt ikke fungere fra dag 1. Det forventede vi ikke, og det har vi også erfaret nu. Der skal arbejdes en hel del på sagerne,« siger direktør Poul Bache, Kunststyrelsen.
Det er ikke mindst på det internationale område, at de sammenbragte folk fra billedkunst-, musik-, litteratur- og teatercentrene risikerer at gå hinanden i bedene.
Derfor skal et nyt udvalg under Kunstrådet nu forsøge at smidiggøre samarbejdet mellem Kunststyrelsen og ambassaderne i de lande, hvor Danmark ønsker at lancere kulturoffensiver.
Udvalget består af konservatorierektor Bertel Krarup, der også er medlem af Kunstrådet, ambassaderåd i Berlin, Uffe Andreasen, vicekonsul i New York, Irene Krarup, og endelig Poul Bache som sekretær.
At direktøren har placeret sig selv i udvalget skal ses som et udtryk for, at Kunststyrelsens interne problemer bliver taget alvorligt.
»Øvelsen ligger nok så meget i at komme med forslag om at forbedre arbejdsgangene i Kunststyrelsen som at sælge dansk kultur bedre internationalt,« siger Poul Bache.
Også Kunstrådets formand, Tivoli-direktør Lars Liebst, fastslår, at det nye udvalg skal kigge på de danske støtteorganers interne samarbejde.
»Med det her initiativ ønsker vi at forenkle de arbejdsmønstre, som den nye støttestruktur risikerer at ligge under for. Det her må ikke drukne i bureaukrati,« understreger han.
I slutningen af november skrev Information en artikel, hvori enkelte ledende og menige medarbejdere i Kunststyrelsen gav udtryk for, at der foregår interne magtkampe i det sammenbragte embedsværk, som har hovedkvarter på Kgs. Nytorv 3 i København.
Dengang udtalte Kunststyrelsens vicedirektør, Vagn Jelsøe, at han ikke kunne genkende billedet, som ansatte tegnede af samarbejdsklimaet i især den internationale afdeling.
Alligevel indkaldte direktør Poul Bache efterfølgende folkene fra de tidligere selvejende institutioner – Internationalt Kultur Sekretariat, Dansk Musik Informations Center, Dansk Litteraturcenter og Center for Dansk Billedkunst – til en drøftelse af samarbejdsklimaet i styrelsen. Her lykkedes det direktøren at få sat ord på nogle af de uoverensstemmelser og kulturforskelle, som har præget Kunststyrelsens første halvår.
»Vi tog en grundig diskussion af tingenes tilstand. På den baggrund var det muligt at identificere en række problemer og udfordringer, som vi nu tager fat på at løse,« forklarer Poul Bache.
Det fire mand store udvalg skal senest fremlægge dets forslag til nye arbejdsgange i
Kunststyrelsen den 1. juni 2004.

FAKTA
Kommissorium
*Kommissorium for kunststøttens internationale problemknuser-udvalg: »Udvalget skal vurdere de hidtidige erfaringer med det internationale kultursamarbejde og på den baggrund komme med forslag til, hvordan Kunstrådet bedst kan løse dets internationale opgaver. Da rådets internationale opgaver skal løses i et samarbejde med de danske repræsentationer i udlandet, danske kulturinstitutioner, udenlandske samarbejdspartnere og Kunststyrelsen, skal udvalget komme med forslag til, hvordan dette samarbejde kan optimeres.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her