Læsetid: 3 min.

Kys mig go’nat

Til trods for de kendtes ’fiskemunde’ er der run på for at få lavet ’læbe- forstørrelser’.Er der tale om forfængelighed eller noget mere alvorligt?
4. december 2003

Til trods for de kendtes ’fiskemunde’ er der run på for at få lavet ’læbe-
forstørrelser’.Er der tale om forfængelighed eller noget mere alvorligt?

Kysselæber
Lillian McGill har allerede fået sin første julegave – et par nye læber. Til tonerne af 330 pund har en række indsprøjtninger givet hende en fuldere, mere omfangsrig og ungdommeligt udseende mund, klar til en ny party-sæson.
Den 50-årige receptionist fra Newcastle er blot en blandt et stigende antal personer, fortrinsvis kvinder, som vælger at få ’vampet læberne op’.
Op til jul har man konstateret et run på nye læber, hvilket betyder at mange partnere vil opleve en ny kysse-oplevelse, uanset at hvad de nøjagtigt kysser under misteltenen er uklart. Under disse nye, fuldere læber kan ligge fedt taget fra kysserens bagdel; et lag kollagen; hud fra en ukendt donor; eller Gore Tex (et stof der benyttes i anorakker og rygsække) blandt adskillige andre materialer.
’Bølgen’ er hot
Oppumpede læber er hastigt på vej til at blive en af de mest populære typer af kosmetiske operationer, fordi et af problemerne med læber er, at hvis man lader dem være, bliver de tyndere med alderen. Mens rynker, poser under øjnene, maver og ører vokser med årene, bliver læber mindre, fordi de mister naturligt materiale.
Læbeformer kan blive umoderne. Mens fuldere læber næsten altid har været populære, kan formen ændre sig. »Mode har en dramatisk indflydelse på den mest eftertragtede mund-facon – i denne sæson er ’truttet’ out og er blevet erstattet af ’bølgen’, hvor mange kunder bliver inspireret af den igangværende 60’er-revival, og går efter en Julie Christie-agtig læbestil, der understreger hele mundens form, med ekstra accent på underlæben,« siger Louise Braham, chef for Harley Medical Group.
Hun fortæller, at behandlinger som f.eks. ’læbeforstørrelser’ nu er en så almindelig del af mange menneskers skønhedsrutiner, at de afsætter tid til dem på samme måde som til frisøren. Stigningen i efterspørgslen efter kosmetiske operationer henføres til en række faktorer, lige fra længere levetid og øget kropsbevidsthed, til højere skilsmisserater, flere midaldrende mænd og kvinder som leder efter partnere, og stjernetilbedelse. Det er ikke usædvanligt, at kunder beder kirurger om at reproducere de fysiske træk, de beundrer hos en berømthed. Ironien her er naturligvis, at berømthederne er de flittigste til at få foretaget kosmetiske operationer.
Dr. Virginia Blum fra Kentucky Universitet, forfatter til en ny bog med titlen Flesh Wound – The Culture of Cosmetic Surgery siger, at ud over berømtheds-tilbedelse, er folk tiltrukket af kosmetikkirurgens kniv, fordi de ønsker at indordne sig under, hvad samfundet i øjeblikket mener er moderne.

Alvorlig lidelse
Hun sammenligner det med shopping og udtaler, at det ikke fungerer, folk vil altid have mere. »Kosmetiske operationer handler ikke blot om skønhed, det handler om transformation. Det handler om, at folk ønsker at ændre sig selv, hvilket de i virkeligheden ikke kan. Der findes en puritansk indstilling, der siger, at det er forkert for individet at give efter for udseendets forførelse, og forkert af kulturen at værdsætte udseendet så højt. Jeg tror ikke, det afholder nogen fra at gøre det overhovedet. Hvad virkelig bekymrer mig, er, at det antyder, at kosmetiske operationer faktisk virker, og at det er noget fantastisk og ægte.«
»Jeg mener ikke, det er noget særligt. Det er som at blive høj af shopping. Tiden efter operationen er den mest berusende, og folk er lyksalige på det tidspunkt. Men den effekt forsvinder. En anden, ikke så omtalt men mere alvorlig side af kosmetiske operationer er, at en lille del af de patienter, der gerne vil ændre deres udseende, kan være syge.
Visse patienter kan lide af BDD, body dysmophic disorder, en besættelse af tænkte eller mindre fejl ved deres udseende. De er ofte utilfredse med resultatet af operationerne. Det er en vanskelig tilstand at diagnosticere, men nogle læger mener, at hvis en patient siger, deres selv-billede bidrager til kærlighedsmæssige problemer, eller holder dem inden døre, eller forhindrer dem i at passe deres job, kan det indikere, at de lider af BDD. I den første undersøgelse af sin slags omkring BDD og kosmetiske operationer fandt psykiatere ved Pennsylvania School of Medicine, at syv provent af kunderne hos kosmetik-kirurger kunne diagnosticeres som lidende af BDD.

©The Independent og Information

*Oversat af Ebbe Rossander

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her