Læsetid: 3 min.

Kysten var ikke klar

Før weekendens afgørende opgør har Danmark kun håbet at klynge sig til. Realismen tilsiger, en mellemrunde bliver uden dansk deltagelse
6. december 2003

Håndbold-VM
Legenden vil, at det er danskerne, der har opfundet håndboldspillet. Det var nu ikke til at se i Cakovec torsdag aften, hvor det danske kvindelandshold fik en på selvagtelsen af novicerne fra Elfenbenskysten, der nærmest spillede som om de var ved at genopdage spillet, og gjorde det med nysgerighed, charme og total mangel på respekt for favoritterne fra Nord. Som måske bekendt vandt Danmark 24-21, men selv om medkommentator Ulrik Wilbek blev ved at sige, at Elfenbenskysten ville bryde sammen i løbet af anden halvleg, lød han mindre og mindre sikker på sin profeti, som kampen skred frem, og danskerne ikke kunne skabe luft.
Det er en gammel sandhed i topsport, at det er svært for de gode at spille rigtig godt mod et dårligt hold. Det er en rigtig idrætsimperialistisk tese. Mod Elfenbenskysten var danskerne de dårlige. Og havde det ikke været for fem scoringer af den efterhånden helt uvurderlige Rikke Skov og fire afgørende straffekastscoringer af Tine Ladefoged samt en velspillende, fodrap Rikke Schmidt Poulsen i målet, havde der ikke været noget håb om dansk deltagelse i mellemrunden, der starter tirsdag. Nu har vi stadig noget at have håbet i. Men ikke ret meget. Vi skal vinde over Slovenien i dag, for søndagens modstander, medaljefavoritterne fra Ungarn, virker som om, de er ved at spille sig i form. Et slovensk nederlag er imidlertid bestemt ingen selvfølge.

Kontrafasen stækket
Holdet har en rygrad af Champions League-stjernerne fra Krim Ljubljana – Anja Freser, den naturaliserede ukrainer Nataliya Derepasko, Tanja Oder og Deja Doler, som har mindst lige så meget at kæmpe for og som vil gøre det, godt opbakket af slovenske tilskuere, der kun er en bustur væk.
Det danske hold har ikke spillet sig i form. Faktisk er det gået den modsatte vej. Dobbeltudskiftningen fra forsvar til angreb har stækket de danske muligheder for kontraspil, og bagspillerne er ikke noget, noget forsvar behøver ligge søvnløs over.
Vi har enere som f.eks. Rikke Nielsen, der har fået en chance på afbud og har grebet den. Derimod har Rikke Hørlykke ikke haft gennemslagskraft som samlende figur, men har dog vist sin værdi som indspiller til stregen. Højrebackpladsen er hårdest ramt af afbudene fra stjernerne, og Anne Petersen er sat på en uriaspost.
Alt dette åbenbarede sig i al sin forstemmende sandhed mod Elfenbenskysten. Anført af den uortodokse, men hårdtskydende Elodie Mambo og den meget cool keeper Josee Lobouo havde danskerne i lange stræk intet modtræk mod håndbold, drevet frem af noget så elementært som energi og optimisme. At Ulrik Wilbek fik ret til sidst, var jo forløsende, og siger noget om den klasseforskel, der også ligger i den kendsgerning, at håndboldkultur ikke er noget, man erhverver sig på et tiår. Kampen vindes også på psyken og inertien. Men Jan Pytlick og Kim Jensen kan ikke være tilfreds med en tremåls sejr over et hold med en dagligdag i de franske sekundarækker
Når Elfenbenskysten overhovedet har kunnet spille næsten lige op med de store – de tabte kun til slovenerne med fire mål – siger det en del om det generelle niveau ved dette VM, som teknisk har bekræftet alle fordomme om, at livet er for kort til damehåndbold. Vi har set meget lidt af den spilforståelse, der gjorde især danske håndboldspillere til darlings i 90’erne. Ingen vil tabe, alle spiller hurtigt, og de to ting giver tilsammen dårlige kampe, hvor artisteri og chancetagning er sat ud på bænken.
Før weekendens afgørende puljekampe ligner det en mellemrunde med Frankrig, Kroatien, Serbien, Østrig, Rusland, Korea, Rumænien, Ukraine, Norge, Tyskland, Ungarn og Slovenien.
Hjertet ville godt udskifte det sidste navn med Danmark, men hjernen siger
noget andet. Vi tales ved på mandag. For som sportens minister, Brian Mikkelsen,
siger i sit seneste e-brev til nationen: »Vi har brug for eliten.«

*TV2 kl. 20 i aften: Danmark-Slovenien

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her