Læsetid: 3 min.

Magisk hyldest til Mikkelborg

Med opførelsen af sit værk, ’To The Long Lost’, til og med trompetisten Palle Mikkelborg har den unge pianist, Christoffer Møller, for alvor placeret sig centralt i den yngre danske jazz
2. december 2003

Koncert
Hvis De, kære læser, endnu ikke skulle have hørt om den unge jazzpianist og komponist, Christoffer Møller
(f. 1977), så er der i det følgende både mulighed for det og grund dertil. Dén koncert, han gav i Jazzhouse lørdag aften med en udvalgt septet og med trompetisten Palle Mikkelborg som gæstesolist, havde i perioder en så koglende fortryllet karakter, at man sad med fornemmelsen af at være vidne til noget skelsættende.
Det er formentlig ikke for meget sagt, at Christoffer Møller med denne koncert, med sine evner som komponist – i særdeleshed uropførelsen af hans suite, »To The Long Lost«, skrevet i dejlig ubeskedenhed til og for en af dansk jazz’ største personligheder: Palle Mikkelborg – og med sine evner som instrumentalist placerer sig centralt blandt den unge, danske jazzgenerations udøvere.

På pinebænken
Møller formulerede sig i sine soli på klaver og især Fender Rhodes el-piano med en variation, formsans og tålmodighed, der satte én på pinebænken i glædelig fryd over at følge musikkens afvikling. Dertil kom naturligvis, at hans gruppe, der denne aften bestod af den amerikanske trommeslager Danny Gottlieb, bassisten Lennart Ginman, saxofonisterne Pelle Fridell og Christina Dahl samt trompetisten Jesper
Riis og trombonisten Peter Jensen, formåede at virkeliggøre musikken i et fællesskab med stærke individuelle indsatser.
Den 50-årige Gottlieb, der har en lang karriere bag sig som trommeslager med bl.a. Pat Metheny, Gary Burton og Gil Evans, udviste en aldrig svigtende rytmisk entusiasme og opmærksomhed på musikkens dynamiske udsving fra det sagte klingende til det ekstatisk brusende. Jesper Riis demonstrerede et veldisponeret solospil i sin egen »Sagres« midt i første sæt, hvor også Christoffer Møller selv udfoldede sig i en ekspressiv solo med hvirvlende figurer på el-piano.

Smuk gestus
Der var således bygget en betragtelig forventning op til andet sæt, som gjaldt uropførelsen af Møllers suite med æresgæsten Palle Mikkelborg som solist og hovedperson. Og så overbevisende som resultatet blev, kan der næppe tænkes nogen smukkere gestus fra en ung musiker til en ældre. Opførelsen af værket til Mikkelborg – man mindes i en sidetanke dengang for næsten 20 år siden, da netop Mikkelborg skrev sit mesterlige værk, »Aura«, som hyldest til Miles Davis – understreger Møllers evner og udbygger vort kendskab til ham som en både begavet og stilbevidst komponist.
Fred være med de små momenter undervejs, hvor ikke alle detaljer lykkedes perfekt. Det handlede snarere om den basale emotionelle styrke, som orkestret formåede at ombringe i lyd, og som gjorde koncerten til en særlig og sjælden musikoplevelse.
Det gjaldt de forskelligartede stykker, der bevægede sig igennem malende stemninger, smukke melodier og vildtvoksende sekvenser med skrappe harmoniske spændinger. Det gjaldt Christina Dahl, hvis besættende solo midt i suiten blev spillet i en messende tone og med en stigende intensitet, der mindede om arven fra John Coltrane og Albert Ayler.
Og det gjaldt ikke mindst Mikkelborg, der demonstrerede, at hans omdømme ikke bare skyldes de mange fornemme priser, han har fået, men basalt grunder sig i hans magtfulde trompetspil og den aura af musikalsk engagement og indlevelse, der udgår fra ham på en scene, og som forpligter hans medmusikere til at yde deres ypperste.
Mikkelborg formåede at kombinere sin luftigt indfølte, lyriske spillestil med en eksplosiv energi og timing, der havde en intensiverende effekt på musikken. Intet steds nåede musikken større ekspressiv styrke end under en fuldt og helt satset Mikkelborg-solo med et hektisk rytmisk underlag, og intet steds blev den smukkere, end i den country-agtige ballade, hvor Mikkelborg spillede i parløb Møllers syngende synthesizer, der lød som en lap steel guitar fra det ydre rum.

*Christoffer Møller Projekt med Palle Mikkelborg, Copenhagen Jazzhouse, lørdag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her