Læsetid: 3 min.

Miskendte kunstnere

Forfatteren Paul Auster er en glødende fan af Henning Carlsens ’Sult’, fremgår det af den nye fine dvd-udgave af filmen. Også Carlsens Gauguin-film ’Oviri’ foreligger på en farveglødende dvd
19. december 2003

(2. sektion)

Dvd
Det er et kup, at dvd-udgaven af Henning Carlsens bedste film, Sult, fra 1966 udsendes i forfatteren Paul Austers tegn. Ikke blot rummer dvd’en en levende samtale mellem Auster og Knut Hamsuns barnebarn Regine – man får i tilgift som et lille hæfte Austers essay om Hamsuns klassiker fra 1890, der så radikalt brød med 1800-tallets litterære fortælletraditioner.
Men først og fremmest er det en udsøgt nydelse at se Sult i en knivskarp dvd-udgave, hvor man til fulde kan beundre fotografen Henning Kristiansens både raffinerede og kraftfulde sort-hvide billeder.
Her er det sorte begsort, det hvide kridhvidt, og i samarbejde med Carlsen knækkede Kristiansen den hårde nød: at skabe periode-atmosfære og fornemmelse af tidløshed på én gang. Også fotografisk er Sult et banebrydende værk.
I ekstramaterialet fortæller Carlsen selv medrivende – og beskedent – om arbejdet på Sult, hvor alt faldt heldigt i hak på en måde, han ellers ikke har været forvænt med i sin øvrige opogned-karriere.
Det var den første fælles-skandinaviske produktion, men Carlsen skar suverænt igennem alle sprogbarrierer og styrede overlegent sin brogede rollebesætning i havn.

Sulten – et valg
Selv om billederne står ekstra stærkt i dvd-udgaven, er det stadig Per Oscarssons præstation som den navnløse hovedperson, der fascinerer mest – frastødende, uforudsigelig og optændt af et knitrende bål af indre galskab.
»Der findes mennesker, der lever på bagateller og dør af et hårdt ord,« siger han til Gunnel Lindbloms fare-flirtende, sensuelle borgerfrøken, som han døber Ylajali, og som han har et stævnemøde med, der udvikler sig til en smågenial scene om erotisk tiltrækning og frastødning.
Her dæmper Per Oscarsson sig ned og bliver helt rørende. Alt kan vælte den sultende digterspire omkuld, mens han selvdramatiserende, masochistisk og misantropisk raver rundt i det symbolsk fattigdoms-smuldrende Kristiania og forvandler desperation til snurrig stolthed.
Paul Auster understreger, at sulten er et valg, opstået af »en indre tvang, som om han havde erklæret sultestrejke mod sig selv.«
Og til sidst har han kun to muligheder: leve eller dø:
»Han har sagt nej til samfundet, nej til Gud, nej til sine egne ord. Senere samme dag forlader han byen. Der er ikke længere nogen grund til at fortsætte fasten. Dens arbejde er udført,« skriver Auster.

Farveglødende Gauguin
Ud over Austers tolkninger af både film og roman er det bevægende at se Jesper Høms samling af sort-hvide stills fra filmen – alle en fotografisk nydelse.
Også Carlsens stort opsatte Gauguin-film fra 1986, Oviri, med Donald Sutherland som den den vilde maler vinder visuelt ved dvd-overførslen, der både favoriserer billedernes farve-forfining og deres koloristiske styrke i sammenligning med videoudgaven.
Og det er en ren fornøjelse at høre Hans Edvard Nørregård-Nielsen fortælle om Gauguins forhold til den danske maler-tradition og følge Flemming Friborgs gennemgang af Ny Carlsberg Glyptotekets righoldige Gauguinsamling, der også præsenteres separat, billede for billede.
Suppleret med Carlsens egen karakteristisk åbenhjertige og anekdotisk krydrede introduktion til filmen er ekstramaterialet altså førsteklasses, selv om man selvfølgelige gerne havde set et interviews med Sutherland og Sofie Gråbøl. Hun fik her en spektakulær debut som den opvakte 14-årige nabopige, der bliver malerens model og forelsker sig i ham.
Netop scenerne mellem disse to står som højdepunkterne i en lidt for nydelig og bogstavelig, men dog seværdig historie om et miskendt geni.

*Sult. Instruktion: Henning Carlsen. Manuskript: Peter Seeberg og Carlsen. www.sf-film.dk

*Oviri. Instruktion: Henning Carlsen. Manuskript: Carlsen, Christopher Hampton og Jean-Claude Carrière. www.sf-film.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her