Læsetid: 2 min.

Mobilselskaberne har smidt fløjlshandskerne

TDC klager over langsommelig kommunal behandling af masteansøgning
20. december 2003

Allerhelst vil den danske it- og telebranche og mobilselskaberne gå den diplomatiske vej og være åbne. Komme i møde, gå i dialog og den slags.
»Men vi skal heller ikke være tossegode. Hvis ikke kommunerne vil i dialog med os, så bliver vi nødt til at få ridset rammerne op,« siger branchedirektør Ib Tolstrup i anledning af den første sag, hvor et mobilselskab har klaget til et statsamt over forhaling af en ansøgning om en sendemast. Det er Kalundborg Kommune, der den 9. december er blevet påklaget til Vestsjællands Statsamt, bekræfter Møhring-Andersen fra statsamtet. Forhistorien går tilbage til juni, hvor TDC søgte om et udskifte en ældre 25 meter høj mast til GSM-nettet med en ny rørmast på 36 meter. Hensigten var at udbygge mobildækningen på Røsnæs.
»Da sagen så blev behandlet af teknik- og miljøudvalget i november, hvor også borgmesteren deltog, besluttede udvalget at udsætte sagen. Baggrunden var dels den øgede offentlige opmærksomhed, dels at videnskabsministeren afsatte 30 milioner kroner til en undersøgelse af en mulig sundhedsfare,« fortæller teknisk chef i kommunen, Holger Prenum. Han medgiver, at forvaltningen forinden var kommet med en anden opfattelse, nemlig at kommunen var nødt til at sige ja.
»Så sagen er da principiel, fordi vi nu får klarlagt, om det er i orden at udsætte en sagsbehandling, når selv et statsligt ministerium ønsker flere undersøgelser,« siger
Prenum, der understreger, at kommunen ikke har sagt blankt nej.

Giv tid, giv tid....
»Jamen, vi står da med et stort problem, hvis kommunerne nægter at følge lovgivningen. De mangler enhver hjemmel, så det er direkte magtfordrejning fra kommunernes side, hvis de udsætter behandlingen af mobilselskabernes masteansøgninger,« lyder det vredt fra Tolstrup, der understreger, at ifølge masteloven skal kommunerne dels sikre en hurtig behandling, dels imødekomme masteansøgningerne.
Valdemar Christensen (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Kalundborg Kommune, er personligt ikke overbevist om, at mobilmasterne er så farlige igen.
»Omvendt må jeg erkende, at der er et hul, når videnskabsministeren igangsætter en stor undersøgelse. Hvis det er ufarligt, hvorfor så overhovedet lave en undersøgelse,« som han spørger.
I går vedtog kommunens teknik- og miljøudvalg at afvente et møde i januar med embedslægen. Hvad der så videre vil ske - og om kommunen vil stå fast på sin beslutning om at udsætte sagsbehandlingen – må fremtiden vise.
»Men det er jo os kommunalpolitikere, der skal møde borgerne og deres mange bekymringer over mobilmasterne. Og det dummeste, vi overhovedet kan gøre, er at nøjes med at sige, at det er bestemt ovenfra, at vi bare skal rette ind,« tilføjer Valdemar Christensen.
I første omgang har statsamtet bedt kommunen om en udtalelse. Men det kan snildt blive både sommer og høst, før statsamtet kommer med sin udtalelse. Og da udtalelsen er helt uden sanktioner, behøver kommunen ikke at rette sig efter den.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu