Læsetid: 4 min.

Nekrologer

5. december 2003


James Carter, 57
*Der er stemmer, man aldrig glemmer. Og stemmer, som man aldrig får sat et ansigt på, men som alligevel fremkalder panoramiske billeder. Sådan en stemme havde James Carter, der nu er død af et hjerteanfald i en alder af 77.
Det er ham, der anfører et kor af medfanger, der synger den traditionelle work song, »Po’ Lazarus.« Og han gør det på det Grammy-vindende lydspor til filmen O Brother, Where Art Thou, om bagsiden af USA i 20’- og 30’erne. Sangen emmer, som filmen, af Amerika, af trods, apartheid og skæbnebestemthed.
Filmens lydproducer, T-Bone Burnett, fandt sangen under sin research til Ethan & Joel Coens film.
Han gennemtrawlede de bånd, folkloreforskeren Alan Lomax har efterladt sig og som i mangt og meget er alfabetet til rock og blues. Lomax tog fra mellemkrigstiden rundt med sin bror, og optog glemte, gemte og ukendte sangere, både sorte og hvide. En del er senere blevet revurderet og rehabiliteret, mens andre, som James Carter, først ved et tilfælde dukker op fra glemslen.
Carter har aldrig indspillet noget. Han sang bare den septemberdag i 1959 i Mississippi State Penitentiary sammen med sine medfanger.
Da han op til filmens premiere blev opsporet, kom det bag på alle folkemindeforskere, at han stadig levede. Det gjorde han imidlertid, og han kunne ikke huske, at han havde sunget »Po’ Lazarus.«
Historien ender godt for så vidt som Carter alligevel modtog henved 100.000 dollar i royalties for brugen af sangen i filmen, som ikke ændrede hans liv.
Han var allerede syg og svækket, da den kom frem. En hård ungdom med fire fængselsophold vejede tungere end et ellers borgerligt erhverv som kontorassistent i shippingbranchen. tobi

Ib Romer Jørgensen, 82
*Journalist, reklamemand, fhv. teaterdirektør Ib Romer Jørgensen var en af de fremtrædende pionerer i lokalradioernes troskyldige og temmelig ukommercielle start i midten af 1980’erne. Igennem et tiår var hans holdningsbårne og diskussionslystne Radio Romer en af de mest aflyttede lokalradioner i hovedstadsområdet.
Før han kom ind i folks stuer som lokalradioernes svar på en mellemting mellem Jørn Hjorting og Spørg Århus, havde den mangesidige og megetvidende Ib Romer Jørgensen i 1960’erne været direktør på Riddersalen. Samtidig grundlagde han Ungdommens Teater, der begavede samtiden med avancerede værker af bl.a. Arrabal, Camus, Ionesco og Tjekov.
Ib Romer Jørgensen var i en periode generalsekretær i Danmarks Naturfredningsforening og forfatter til fagbøger, romaner og kortfilmmanuskripter.
Under besættelsen var han jernbanesabotør og måtte i 1943 flygte til Sverige, hvor han indtrådte i Den Danske Brigade.j.k.

Gertrude Ederle, 98
*Det var elendigt vejr ved den engelske kanal den augustdag i 1926. Det betød en hel del for den snart 21-årige amerikanske svømmepige Gertrude Ederle, den dag skulle hun for anden gang forsøge at svømme over kanalen til Frankrig. Ved det første forsøg, året før, blev hun diskvalificeret fordi hendes hjælpere – fejlagtigt – troede hun var ved at drukne, og forsøgte at få hende op af vandet.
Men denne gang lykkedes det. Og ikke nok med at hun var den første kvinde for hvem dette lykkedes, hun svømmede en hel del hurtigere end de fem mænd der havde besejret kanalen før hende.
Og så svømmede hun en rimelig ’omvej’, på grund af det dårlige vejr blev distancen på ikke mindre end 35 miles, hvor idealdistancen er 21 miles.
Nu var hun ikke uvant med svømning, faktisk sad hun over en fireårig periode, mellem 1921 og 1925, på 29 nationale og internationale rekorder, syv af dem satte hun på én eftermiddag i 1922.
Naturligvis var hun med det amerikanske svømmehold ved olympiaden i Paris i 1924, men på grund af et dårligt knæ blev det kun til to bronce og én (hold)guld.
Ved hjemkomsten til New York deltog omkring to millioner mennesker i ticker-tape paraden den 27. august, med efterfølgende besøg i Det Hvide Hus hos præsident Calvin Coolidge. Tre år og mange optrædender senere, fik Ederle et nervesammenbrud og det, sammenholdt med en tiltagende døvhed og en dårlig ryg, fik hende til at trække sig tilbage fra rampelyset.
I mange år underviste hun døve børn i svømning, men holdt sig langt væk fra rampelyset. Gertrude Ederle døde på et plejehjem i New Jersey den 30. november. ross

Teddy Wilburn, 71
*Thurman Theodore ’Teddy’ Wilburn og hans bror, Virgil Doyle, huserede på de amerikanske country-hitlister med usvigelig sikkerhed i årene ’54 til ’66. Mindst én gang om året lå en af deres singler på Top 10, det gjaldt bl.a. deres måske største succes, »Somebody’s Back In Town«, fra 1959.
Teddy gjorde sig sideløbende også i den mere forretningsprægede del af musikbranchen, bl.a. som manager for stjerner som Loretta Lynn og Patty Loveless. Og som vokalstøtte for Webb Pierce, lå de nr. 1 på countrylisterne 21 uger i træk med »In theJailhouse Now«.
Teddy Wilburn var født i Ozark-bjergene i Arkansas, bluegrass-heaven, og døde (naturligvis) i Nashville. Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her