Læsetid: 2 min.

Ny NATO-chef er top-diplomat

Kedelig, grå og duknakket, lyder kritikken af NATO’s nye generalsekretær – god til at forme et kompromis, lyder det fra andre kanter
31. december 2003

»Det er meget vigtigt at holde alliancen, det vil sige den amerikanske side og de europæiske NATO-medlemmer, fast på samme spor,« lød en karakteristisk, kedelig udtalelse fra den tidligere hollandske udenrigsminister, Jaap de Hoop Scheffer, da han i september blev udpeget til at være rorgænger i verdens mægtigste militæralliance, NATO.
Men for Jaap de Hoop Scheffer er udtalelser som disse mere end ligegyldige fraser. Og det er formentlig årsagen til, at han fra på mandag overtager rollen som NATO’s generalsekretær.
Efter et år, hvor NATO-samarbejdet var tæt på at kuldsejle på grund af splittelsen mellem USA og flere af de europæiske NATO-medlemmer over krigen i Irak, er der brug for en diplomat med fingerspidsfornemmelse, der kan samle trådene.
Og diplomat, det er manden med det for nogle tunger uudtalelige navn.
Så diplomatisk, at han ved sin udnævnelse i september end ikke ville kommentere på den politiske rift mellem de europæiske og amerikanske hovedstæder. »Der er meget, der skal gøres, men jeg afviser at komme med substantielle kommentarer om situationen indtil den 1. januar, da Lord Robertson stadig er NATO-generalsekretær indtil den dag, og det ville være underligt, hvis jeg kommer i vejen for ham nu,« sagde den aristokratiske de Hoop Scheffer, der har læst jura på det hollandske elite-universitet Leiden og har titel af reserveofficer.

Grå karrierediplomat
Den samme balancegang valgte den regering, han indtil for få måneder siden var udenrigsminister i, under det amerikanske felttog mod Iraks Saddam Hussein.
På den ene side støttede regeringen den amerikanske krig, på den anden side nægtede den at skrive under på et støttebrev til USA’s præsident, George W. Bush, for ikke at fornærme sine mindre krigsivrige EU-kolleger.
Selv om den hollandske regering ikke sendte tropper til Irak under krigen mod Saddam Husseins styre, har den i dag sendt 1.100 soldater af sted for at hjælpe Uncle Sam med at stabilisere Irak.
Derfor var Jaap de Hoop Scheffer et spiseligt valg for både USA og Irak-krigsmodstandere som Tyskland.
Mens de øvrige NATO-lande har stået i kø for at rose de Hoop Scheffers diplomatiske evner, har han i hollandske medier fået kritik for at være for grå, kedelig og uselvstændig, herunder ikke mindst eftergivende over for Bush.
Da de Hoop Scheffer fratrådte som udenrigsminister i efteråret, ønskede det ledende hollandske Algemeen Dagblad sig en efterfølger, »der har flere selvstændige holdninger, så Haags stemme igen oftere bliver hørt«.

Store udfordringer
Jaap de Hoop Scheffer vil formentligt søge at bruge sin diplomatiske næse for kompromiser. Den vil der helt sikkert også blive god brug for.
Blandt de store udfordringer, de Hoop Scheffer overtager fra George Robertson, er at få medlemslandene til at levere de bidrag, de har lovet, til NATO’s stabiliseringsstyrke i Afghanistan.
Men samtidig har amerikanerne for mindre end en måned siden lanceret en varm kartoffel, nemlig et forslag om at NATO skal overtage ledelsen med en multinational styrke i Irak.
Det er hverken Tyskland eller Frankrigs kop te, selv om begge lande indtil videre høfligt har afstået fra offentligt at forkaste ideen.
»Heldigvis er Jaap meget dygtig til at gå på æggeskaller,« som den tidligere hollandske udenrigsminister, Hans van den Broek, har sagt til nyhedsbureauet AFP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her