Læsetid: 2 min.

Nyt på dvd

19. december 2003


(2. sektion)

*Gummi-Tarzan Ole Lund Kirkegaards skæve og humørfyldte børnebøger inspirerede i de tidlige 80’ere til en række mere eller mindre vellykkede børnefilm, som nu er udkommet på dvd. Den bedste af dem er selvfølgelig Gummi-Tarzan, der stadig er en af de bedste børnefilm nogensinde. Søren Kragh-Jacobsen har instrueret det lille, magisk-realistiske mesterværk om drengen Ivan, der finder ud af, at alle er gode til noget, inklusive ham selv. Et par fine små film er også Rumle Hammerichs Otto er et næsehorn og Gert Fredholms Lille Virgil og Orla Frøsnapper. Der bandes en del i filmene, og børnene bliver ikke altid behandlet lige godt, men tonen i de fantasifulde og dejligt anarkistiske historier er i bund og grund godhjertet og budskaberne opbyggelige. Og selv om tempoet er langsomt i forhold til moderne tv og film, kan de stadig fange børnene, hvilket jeg fandt ud af, da jeg så dem sammen med mine egne unger. Også de forglemmelige Hodja fra Pjort og Albert er udkommet på dvd. CMC

Gummi-Tarzan, Otto er et næsehorn, Lille Virgil og Orla Frøsnapper, Hodja fra Pjort, Albert. Region 2. Sandrew Metronome. Kan købes i enhver ordentlig dvd-biks

*Dark Blue Kurt Russell yder en af karrierens bedste præstationer som den anløbne og racistiske kriminalassistent Eldon Perry i Ron Sheltons politithriller, Dark Blue. Perry er en revolvermand, der løber sin korrupte boss’ ærinder, og han er med i et uofficielt broderskab, som nok knalder forbrydere, men skyder, før de spørger og i øvrigt tager alle beskidte midler i brug i deres arbejde: Afpresning, vold, løgne og trusler. På et tidspunkt vender broderskabet sig mod Perry, og han indser, at han har en sidste chance for også at gøre noget godt i sit liv. Dark Blue foregår lige før og under raceurolighederne i L.A.-bydelen Watts i 1992, og det lykkes Shelton på fornem vis at kæde Perrys kamp for overlevelse sammen med portrættet af en by, der er som et åbent sår. Terence Blanchards stemningsfulde musik lægger sig smukt om de rå billeder, og filmen folder sig ud som en intens oplevelse af de helt sjældne. Der følger en smule ekstramateriale med på dvd’en, blandt andet et par udmærkede, men lidt korte interviews med Shelton og Russell. CMC

Dark Blue. Instruktion: Ron Shelton. Manuskript: David Ayer efter en historie af James Ellroy. Region 2. Nordisk Film. Kan fås i enhver velassorteret dvd-butik

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu