Læsetid: 2 min.

Nyt på dvd

19. december 2003


(2. sektion)

*Alt om Eva Der er ætsende vid i dette Oscar-belæssede satire-drama om Broadways teaterliv fra en tid, da der virkelig var divaer til. Som Bette Davis’ Margo Channing, der kæmper vildt mod alderen (tænk, hun har rundet de 40!) Hun ansætter den unge fan Eve (Anne Baxter) som sin ydmyge sekretær, men Eve har en skjult dagsorden, og den er ikke til fordel for Margo. De ordinære Gary Merrill og Hugh Marlowe trækker fra i to større mandlige roller, og Joseph L. Mankiewicz’ vidt berømte dialog virker til tider lidt overbroderet – men er også fuld af fund, som yderligere forgyldes af den øvrige, inspirerede rollebesætning. Anne Baxter har netop den bitch virtuosity, instruktøren krævede (frem for Jeanne Grain, som producent Zanuck foretrak). Og George Sanders som giftig kritiker og Marilyn Monroe som håbefuld starlet skaber klassiske bifigurer. Over dem alle troner Bette Davis’ mageløst syrlige Margo i sit liv rolle som diva-tyrannen, der selv bliver offer og aldrig helt taber sin menneskelighed. Dvd’ens version er smukt restaureret og rummer glimrende ekstra-materiale, f.eks. en velfortalt back story og kloge kommentarer fra bl. a. instruktørens søn Tom Mankiewicz, der selv er forfatter-instruktør. Pim.

All About Eve/Alt om Eva. Instruktion og manuskript: Joseph L. Mankiewicz. www.foxstudioclassics.com

*Sunset Boulevard Endnu en prægtig Hollywood-klassiker fra 1950 om en desperat diva, denne gang i Billy Wilders regi – og i stumfilmstjernen Gloria Swansons uhyggeligt indforståede fremstilling lige så uforglemmelig. I det hele taget graver Wilders film et stykke dybere i diva-mentalitetens destruktive narcissisme, udmundende i det totale vanvid. Og med William Holdens gigolo-elsker skabte Wilder den kvintessentielle opportunist – en falleret manuskriptforfatter, der lader sig korrumpere af karrierehensyn. Dette pars djævledans i et forfaldent Hollywood-palæ, hvor spøgelser fra stumfilmens storhedstid som Erich von Stroheim og Buster Keaton ses i gribende glimt, skaber en speciel, gysende nostalgisk magi. Ekstra-materialet holder høj standard, især indslaget om filmens tilblivelse, med vidnesbyrd fra bl. a. Nancy Olson, der spiller filmens ingenue. Pim.

Sunset Boulevard. Instruktion: Billy Wilder. Manuskript: Charles Brackett, Billy Wilder og D. M Marshman Jr. Paramount Home Entertainment I/S

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her