Læsetid: 3 min.

Ofre for trafficking svigtes

Danmark gør ikke nok for at beskytte og hjælpe ofre for kvindehandel, siger rapport fra Østersørådet. Dermed støtter Rådet kritikken af dansk enegang i EU
8. december 2003

De 15 dage, som udenlandske ofre for kvindehandel får lov til at blive i Danmark inden de sendes hjem, er »komplet utilstrækkelige« til at hjælpe og beskytte kvinderne. I det hele taget er den officielle danske støtte til ofrene »mangelfuld«.
Det er blandt budskaberne i en ny rapport fra Østersørådets Kommissær for Demokratisk Udvikling, Helle Degn. Rapporten, som bliver offentliggjort på onsdag, gennemgår indsatsen mod ’trafficking’ i samtlige 12 lande omkring Østersøen.
Med rapporten er der således kommet endnu en stemme i det kor af kritik af 15-dages fristen, som fagfolk på prostitutionsområdet har fremført i flere medier på det seneste. Både fra ProTema, som er et videnscenter for prostitution, Center for Ligestilling på RUC og værestedet Reden på Vesterbro i København lød der i sidste uge kritik af reglen. De 15 dage er for kort en periode til at få kvinderne på fode igen, inden de bliver udvist, lød det.

15 dage er nok
Mens man i resten af EU har vedtaget at give ofre for kvindehandel tilbud om opholds- og arbejdstilladelse i seks måneder, hvis de samarbejder med politiet om at få bagmændene retsforfulgt, har Danmark med sit retsforbehold kunnet bibeholde sin 15-dages regel. Både integrationsminister Bertel Haarder og social- og ligestillingsminister Henriette Kjær mener, at de 15 dage generelt er nok, og at en længere frist kun i helt særlige tilfælde kan komme på tale.
15-dages reglen blev indført tidligere på året, og den udgør i sig selv en forlængelse i forhold til før, hvor de udenlandske kvinder typisk blev sendt hjem indenfor 24 timer. Der er desuden kommet et værested for kvinderne i København i forbindelse med regeringens handlingsplan mod kvindehandel.
Men det ændrer ifølge Østersørådets rapport ikke ved, at initiativet fortsat er »gennemsyret af det primære og ultimative formål at forberede og hjælpe med hjemsendelsen af ofrene til deres hjemlande snarere end at give dem støtte i Danmark.«
Østersørådet er i det hele taget bekymret for, at regeringens generelle prioritering af en stram udlændingepolitik gør, at ofre for kvindehandel kommer i klemme.
»Selv om regeringen har givet trafficking-spørgsmålet høj prioritet, er de givne perspektiver og de foreslåede løsninger modstridende. Ikke blot er den offentlige støttestruktur til ofrene mangelfuld. Indførelsen af skærpet udlændingelovgivning ser også ud til at være mere rettet mod at forebygge indvandring og at sende illegale borgere tilbage end at integrere og beskytte ofrene,« hedder det i rapporten.
I de 15 døgn, kvinderne kan få lov at være i Danmark, skal man blandt andet sørge for at de har noget at vende hjem til, så de ikke ryger direkte tilbage til bagmændene og ud i ny prostitution. Det er også inden for denne periode, at kvinderne skal samle mod til eventuelt at vidne i en retssag mod bagmændene.

Ingen støtte til hjælpere
Arbejdet med at støtte ofrene er lagt i hænderne på ikke-statslige organisationer (NGO’er), sådan som det også er tilfældet i de fleste andre europæiske lande.
»Men det, at man sætter sin lid til NGO’erne, er ikke blevet mødt af en tilsvarende stærk forpligtelse til at støtte disse organsiationer. Især NGO’erne i (kvindernes, red.) hjemlandene har store problemer med at søge penge, og danske organisationer har ikke penge til at hjælpe deres samarbejdspartnere i lande udenfor EU,« konstaterer Østersørådet.
Samtidig med konklusionerne om den manglende hjælp til ofrene, roser rapporten dog en forstærket indsats mod bagmændene. Blandt andet fremhæves indførelsen af en ny lov mod menneskehandel og politiets systematiske overvågning af området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her