Læsetid: 3 min.

Overblik

11. december 2003


108 x Beuys til Århus
*Dansk Plakatmuseum i Århus fejrer for tiden sit 10 års jubilæum og har i den anledning modtaget en del gaver. En af dem er ikke en rigtig gave, da museet har måtte betale for den, men dog ikke mere end et symbolsk beløb: 26.000 kroner for en enestående samling på 108 plakater af den verdensberømte tyske kunstner Joseph Beuys. Den nyerhvervede samling bliver udstillet næste år 3. april-6.juni og udstillingen bliver til i samarbejde med idehistoriker Lars Morel. /nt

Gåden om ’Skriget’
*I sin dagbog skrev maleren Edvard Munch, at han fik inspiration til sit berømte billede Skriget fra en oplevelse uden for Kristiania (nu Oslo) ved solnedgang: »Pludselig blev himmelen blodrød, skyer som blod og ildtunger hang over den blåsorte fjord og byen. Jeg stod alene, skælvende af bekymring. Jeg følte et stort endeløst skrig, der gennemtrængte naturen«.
Forskere ved Texas State University hævder nu, at de har lokaliseret dét sted, hvor Munch spadserede, da han så det røde lys, afbildet på maleriet fra 1893. Men mere afgørende mener professor Donald Olson og hans kolleger, at de har fundet årsagen til det besynderlige fænomen. En masse, der blev kastet ud i atmosfæren fra et stort vulkanudbrud på den indonesiske ø Krakatau, forårsagede nemlig et stærkt rødt lys på himmelen i Europa fra november 1883 til februar 1884. For at få bekræftet teorien drog forskerne til den norske hovedstad for at inspicere stedet, hvor Munch stod i åbenbaringens øjeblik. »Vi kunne se, at Munch så mod sydvest, nøjagtig der hvor Krakatau-lyset kunne ses i vinteren 1883-84,«
siger Olson ifølge New York Times. msk

Peter Laugesen & Singvogel
*Peter Laugesen er vel ret beset Danmarks mest berygtede
beat-poet, der siden sin debut i 1967 har udgivet mere end 50 bøger.
Singvogel er et orkester, der er inspireret af lige dele punkrock, psykedelia og kabaretmusik. Samarbejdet mellem de de to parter har indtil videre resulteret i en række koncerter i det ganske danske land samt albummet Hotellet Brænder, der udkom i august i år.
Under titlen Operation Maximal Harmoni & Komfort 2003 drager Singvogel & Peter Laugesen ud på en lille december-turné, hvor de første gang kan opleves på Ungdommens Hus i Herlev i aften kl. 21.30. I morgen lægger de vejen forbi KafCaféen i København kl. 22.30, for i næste uge at vende hjem til Århus, hvor de giver koncert på Katapult kl. 21 og Café Under Masken kl. 16, henholdsvis 20. og 21. december. msk

Bergman goes to Bollywood
*Ingmar Bergmans kammerspil Høstsonaten er blevet nyfortolket i en indisk version. Det er instruktøren Khalid Mohamed, der har taget Bergmans mor og datter-historie og placeret den i et muslimsk, indisk miljø, skriver Reuters. Filmen Tehzeeb fik verdenspremiere i weekenden og handler om en datter, der siden barndommen har kæmpet med sit forhold til moderen, en verdensberømt pianist. Ifølge instruktøren berører filmen også spændingen mellem muslimer og hinduer i Indien.
I Bergmans original fra 1978 spillede Ingrid Bergman og Liv Ullman hovedrollerne som mor og datter. Høstsonaten var i øvrigt Ingrid Bergmans sidste film. msk

J.M. Coetzee
i operaen
*Nobelpristageren J.M. Coetzees bog Vi venter på barbarerne skal omdannes til opera, der får premiere i Erfurt i Tyskland. Komponisten Philip Glass skriver musikken, mens Christopher Hampton, der står bag flere Hollywood-manuskripter, sørger for librettoen. Mindst ti solister skal indgå i opsætningen, der allerede har vakt interesse hos operahuse som Pittsburgh og Prag. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her