Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

29. december 2003


Ministeriel soap opera
*Fagudvalget for musik – det der i gamle dage hed Musikrådet – har uddelt penge til musiklivets institutioner. Små 70 mio. kr. finder i lighed med sidste år vej til de mange aktører i dansk musikliv. En ny fordelingsnøgle i forhold til tidligere er der ikke tale om, idet udvalget har ønsket stabilitet og kontinuitet fremfor at bidrage til den nedsmeltning af musiklivet, som fandt sted for ca. et år siden, som musikken stadig lider under.
Ministerens grund til at stoppe udbetalinger og sætte musik-danmark på vågeblus var blandt andet, at smagsdommere og fedtlag skulle væk, pengene skulle i højere grad direkte ned i kunstnernes lommer. En konsulent-rapport har netop vist, at der slet ikke er noget fedtlag, som skal væk, at musiklivets institutioner fungerer udmærket. Hvor kan kniven så placeres? Senest i aflønningen af fagudvalgenes formænd, der nu er tiltænkt en symbolsk betaling for deres arbejde. Forestillingen fortsætter i 2004.beyer

Fødekæden der blev væk
*En af hovedstadens ypperligste pianister, Anne Øland, forlader med omgående virkning Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Med den exit mister København en af de mest respekterede klaverpædagoger i landet og en koncertpianist af første klasse. Øland tiltræder en stilling som docent på Det Jydske Musikkonservatorium. Historien gentager sig: I sin tid forlod Per Nørgård konservatoriet i København i protest mod den siddende ledelse og dens håndtering af personalesager og blev øjeblikkelig ansat i Århus. Københavner-konservatoriet er ude for en brain drain, hvor professorer og docenter går og trækker deres elever med sig.
Kulturministeriets planer med omfordeling af fagspecialer på de danske musikkonservatorier forstærker fornemmelsen af, at der er noget helt galt. Komponister kan i fremtiden ikke længere studere komposition og teori på hovedfagsniveau i København og Aarhus, idet teori flyttes til Aalborg. Betydningsfulde kunstnere råber vagt i gevær med breve til Kulturministeren. Lytter han?beyer

Musikturbinen
*Dansk Komponist Forening har udarbejdet en plan for sammenlægning af musikinstitutioner under fælles ledelse. Når det nye operahus tages i anvendelse i 2005, vil Turbinehallerne ved Kgs. Nytorv blive ledige. Formanden for DKF, John Frandsen, siger til Information, at musiklivets aktører må gå sammen og udnytte et bofælleskab. Musikturbinen synes at være skabt til formålet.
Naturlige beboere er institutioner som f.eks. plademærket dacapo, forlaget Samfundet til Udgivelse af Dansk Musik, Den Anden Opera, Komponistforeningen og Komponistbiennalen. Efter årtiers ønske om at have decentrale aktører er tiden nu inde til at gå sammen i et musikkens hus, mener Dansk Komponist Forening. Forslaget er sendt til høring hos centrale musikinstitutioner – i januar lander det på Kunststyrelsens bord. beyer

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu