Læsetid: 1 min.

Rapport-uge

5. december 2003

(2. sektion)

Tænd og sluk
Professor i folkeret Ole Espersen, medlem af bestyrelsen i EU’s Center for Overvågning af Racisme og Fremmedhad (EUMC), der i den forløbne uge valgte ikke at offentliggøre en rapport om antisemitisme.

– Hvad har været ugens vigtigste begivenhed i medierne?
»Den vigtigste har for mit vedkommende været diskussionen om den rapport om antisemitisme, som er udarbejdet i regi af EUMC, og som vi (EUMC, red.) ikke offentliggjorde.«
– Hvordan synes du, medierne har dækket den sag?
»Jeg synes, at dækningen har været fair og omfattende. Det, der gjorde begivenheden til en stor begivenhed, var jo, at det måske er det klareste tegn på, hvor forgiftet debatten er omkring racisme, antisemitisme, fremmedhad osv. Mediernes dækning har været fin, men den har efter min mening været ude af proportioner, når man ser på rapportens indhold. Men det er jo ikke så mærkeligt, for man har jo troet, at den indeholdt andet, end den gjorde. Beskyldninger mod EUCM’s 18 bestyrelsesmedlemmer for at udøve politisk censur og for at fremme racisme, som er kommet fra Bertel Haarder og andre sider, er blevet dækket godt. Men det er desværre det klareste tegn, som centeret får, på den underlige situation i Danmark, hvor den danske regering ikke respekterer centerets uafhængighed. Hvor beskyldninger om omvendt racisme fyger i luften. Dækningen er bestemt omfattende nok, men man kan diskutere, om vi ikke burde have mere selvdisciplin, end vi har i øjeblikket.«
– Medierne?
»Næh, jeg synes snarere dem, der deltager i debatten. Det er jo svært at klandre medierne for noget, hvis medierne tror, at vi virkelig har lavet en rapport, som prøver at skjule sandheden. Og man har haft det indtryk, at mange har troet, at vi ikke kunne lide resultatet af rapporten. Men resultatet har været af skuffende kvalitet, og vi offentliggører ikke noget, som vi ikke kan stå inde for.«
– Føler du, at du er kommet til orde i debatten?
»Ja, der har ikke været nogle problemer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her