Læsetid: 3 min.

Regeringen risikerer retssag i EU

Miljøminister Hans Christian Schmidt risikerer nu en række sager ved EU-Kommissionen, fordi et stærkt stigende antal svin forurener naturen
16. december 2003

Miljøminister Hans Christian Schmidt risikerer nu en række sager ved
EU-Kommissionen, fordi et stærkt stigende antal svin forurener naturen

Et stærkt stigende antal svin belaster naturen herhjemme, og derfor styrer regeringen nu for første gang mod en sag ved EU-Kommissionen. Det er Danmarks Naturfredningsforening, der nu opruster indsatsen mod miljøminister Hans Christian Schmidt (V), der i sidste ende har ansvaret for de rundhåndede tilladelser til at udvide svinebrugene.
Foreningen har bedt EU-kommissionen om at anlægge sag mod regeringen, fordi de stadig større svinebrug med stadig flere svin sætter naturen under pres. Samtidig overvejer foreningen klager til EU i en stribe andre sager om svin, oplyser præsident Poul Henrik Harritz.
»Inden midnat så er der igen givet tilladelse til en halv snes ønsker om at udvide husdyrbrug. Det er et stort problem herhjemme med de mange udvidelser,« siger han.
Antallet af svin er siden 1995 steget fra ca. 11 til 12,7 millioner, viser tal fra landbruget. I samme periode er antallet af svinefarme næsten halveret til nu 12.000.

Antal er ikke et problem
Naturfredningsforeningen har indklaget myndighederne til EU for at have givet tilladelse til et stort gylleanlæg ved Søndersø på Fyn. Samtidig afventer foreningen nu en sag fra Thy, hvor en svineproducent ønsker at udvide kraftigt – midt i et naturbeskyttet område.
Hvis Naturklagenævnet blåstempler svineproducentens planer, så bliver regeringen også i denne sag trukket for EU-kommissionen, fortæller Poul Henrik Harritz, Danmarks Naturfredningsforening.
Miljøminister Hans Christian Schmidt afviser, at det stigende antal svin og svinefarme udgør et problem:
»Det er generelt set ikke antallet af svin, som er et problem – det er måden vi behandler gyllen på. Det er gyllen, som kan give lugtgener og kan bidrage til iltsvind. Vi skal blive bedre til at håndtere gyllen – gennem teknologisk udvikling og gennem en mere effektiv fodring,« siger ministeren til Information.
Én af landets førende miljøeksperter, professor Peter Pagh, hilser derimod sagerne velkommen. Der skal sættes langt hårdere ind mod forureningen fra svineproduktionen, mener han.

Regeringen svigter
Det er i sidste ende op til miljøminister Hans Christian Schmidt at sørge for, at Danmark lever op til EU’s regler for naturbeskyttelse.
Og her har ministeren – på linje med sin forgænger, Svend Auken – gjort alt for lidt for at begrænse forureningen, mener professor Peter Pagh, Københavns Universitet:
»De naturbeskyttede områder må ikke udsættes for negativ påvirkning. Det er svært foreneligt med, at der samtidig bliver spredt gylle. Men det har myndighederne haft et meget mærkeligt forhold til herhjemme,« forklarer han.
Miljøminister Hans Christian Schmidt oplyser, at han allerede har indskærpet, at amterne skal stramme op over for svinefarmene. F.eks. skal amterne nu se på, om mange små tilladelser tilsammen kan give problemer:
»Jeg har også givet udtryk for, at den kumulative effekt skal tages med i overvejelserne om, hvorvidt der skal gives tilladelse til udvidelser af svinefarme,« siger han.
Ministeren peger også på, at en vigtig kilde til forurening – udvaskningen af nitrat – er faldet med 48 procent fra 1985 til udgangen af i år.
Professor Peter Pagh mener, at sagen mod regeringen kommer alt for sent. Og at den burde følges op af sager ved de danske domstole.
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Poul Henrik Harritz, oplyser, at foreningen ikke har udelukket også at gå til domstolene.
»Men det er mere interessant at gå til EU for på den måde at få lagt nogle retningslinjer,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her