Læsetid: 1 min.

Ringe Statsfængsel klar til Milosevic

Fra årsskiftet er Danmark klar til at modtage dømte krigsforbrydere fra FN-tribunalet i Haag til afsoning i danske fængsler
16. december 2003

Slobodan Milosevic kan komme til at afsone sin dom i Danmark, hvis han dømmes til fængselsstraf ved FN’s krigsforbryderdomstol for det tidligere Jugoslavien i Haag.
Dette er en reel mulighed fra og med nytår, idet det danske justitsministerium netop er blevet færdig med den bekendtgørelse, som baner vejen for, at Danmark tilbyder fængselsplads til de dømte i Haag fra 1. januar 2004.
Justitsministeriet oplyser til Information, at det herefter er op til domstolen at henvende sig til Danmark, når den har brug for celler, hvor dømte krigsforbrydere kan afsone deres straf. Bekendtgørelsen er en konsekevens af den aftale, som Danmark sidste år indgik med FN-tribunalet om at tilbyde fængselsplads.

Et af de lukkede fængsler
Dermed følger Danmark efter en lang række andre europæiske lande, som allerede har lagt celler til for tribunalet. Det glæder blandt andet Norge, som allerede har huset tre dømte, og Finland, hvor to krigsforbrydere har afsonet deres straf. I Sverige afsoner den tidligere bosnisk-serbiske præsident Biljana Plavsic sin dom på 11 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden. Ud over de tre nordiske lande har også Spanien, Italien, Tyskland og Østrig i øjeblikket krigsforbrydere til afsoning.
Med godt 50 retssager, som enten er i gang eller endnu ikke er påbegyndt, får FN-tribunalet i de kommende år brug for en del mere fængselsplads. Om Milosevic ender i et dansk fængsel er endnu for tidligt at sige. Hvor i Danmark den tidligere jugoslaviske præsident i givet fald skal afsone sin straf, er op til Kriminalforsorgen at bestemme.
Her vil specialkonsulent Marianne Hoffgaard ikke gå ind i hypotetiske spekulationer om fremtidige fanger fra Haag.
»Men som udgangspunkt må man nok regne med, at der i betragtning af sagernes karakter vil blive tale om et af de seks lukkede fængsler,« siger Marianne Hoffgaard.
De seks steder er statsfængslerne i Horsens, Nyborg, Ringe, Vridsløse, Herstedvester og Københavns Fængsler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her