Læsetid: 2 min.

Rock

1. december 2003


En tyst og tør melankoli
*Allerede med deres selvbetitlede debut (2001) beviste trioen Pluto, at den stod for noget unikt på den danske scene. Moderne, alternativ og lavmælt rock – sadcore, emo, whatever – har vi såmænd hørt til overmål de seneste par år, men med danske tekster? Udover lige Nikolaj Nørlund er det comme il faut på den scene at synge på MTV’sk, men sådan spiller klaveret ikke hos Pluto, hvis Støv/eller/støj er årets nok smukkeste og mest gribende danske udgivelse, uanset genre. Man bliver helt svag i koderne, mens pladens 11 vignetagtige kompositioner som et lille loddent dyr lægger sig til ro i ens – mere eller mindre – plagede indre.
Sangskriver, guitarist og sanger Thomas Thomsen er et unikt og skrøbeligt talent, som der bør værnes om, thi han ejer en helt fortryllende evne til at få musik og ord – og hvilke ord! – til at gå op i en højere enhed. Med udgangspunkt i en tyst og tør melankoli foretager hans sange små skarpe hug ind i en situation, en stemning eller et forhold. Musikalsk er Pluto en sparsom for nu ikke at sige asketisk affære og man må tage et hurtigt valg: enten er man som lytter fuldstændig på eller også kan man lige så godt gå ud og vaske op. For Pluto er et enten-eller foretagende. Gud ske tak og lov for det!-lyn

Pluto: Støv/eller/støj (Display Records) Producer: Thomas Thomsen & Morten Bue
www.plutofan.dk

Smukke tolkninger af kultpoet
*Det høres på Halfdan E og Martin G’s smukke lydkulisser til 20 af den kultlegendariske syrepoet Johannes L. Madsens (1942-2000) digte, at førstnævnte i sin tid leverede lyd til Dan Turèlls to albums fra 90’erne. De samme auditive tricks mobiliseres – hiphopinspireret bund, ambiente klange og fundne lyde, nærorientalsk klingende hug af strygere, poppede og/eller filmmusikalske forløb, effekter ad libitum på stemmerne – men til gengæld høres ikke den nys afdøde digters stemme, derimod tager koryfæer som Klaus Rifbjerg, Jørgen Leth, Knud Holten, Sort Sols Steen Jørgensen og TV2-Zulus speaker Vigga Svensson sig af recitationerne – og gør det godt, lydhørt, indfølt og inspireret.
Det er en modig satsning, thi Johannes L. Madsens digte kendes kun af en snæver kreds, da han forblev i den yderste periferi i løbet af selvdestruktiv og bizar livsbane. Hovedværket Nedspildt spruttende af syre (1968) var i tidens ånd total undergrund, men forlaget Arena har heldigvis siden udgivet JLM’s Samlede Værker. Albummet her demonstrerer såvel poetens billedskabende evner som hans sanselige musikalitet. En imponerende ambitiøs og vellykket satsning, der fortjener videst mulig udbredelse. -lyn

Halfdan E og Martin G: Smarte pletter mellem fingrene. 20 digte af Johannes L Madsen (Art People/People Group). Ingen producer angivet.
www.smartepletter.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her