Læsetid: 3 min.

’Saddam Hussein står til dødsdom’

Sent lørdag aften blev Saddam Hussein taget til fange af amerikanske specialtropper nær fødebyen Tikrit. Han vil sandsynligvis blive idømt dødsstraf, siger irakisk juraekspert
15. december 2003

Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein, vil blive idømt dødsstraf, hvis han kendes skyldig i den retssag, som det nye irakiske krigsforbrydertribunal efter alt at dømme skal gennemføre. Det siger den irakiske jurist Munther al-Fadhal, der som en af de få har haft mulighed for at læse grundlaget for den såkaldte Irakiske Nationale Straffedomstol, INCC.
»Jeg tror, han vil blive idømt dødsstraf, for det irakiske folk kræver, at disse værste forbrydere fra det forrige regime idømmes dødsstraf,« siger han til Information.
Adnan Pachaci, medlem af Det Irakiske Regeringsråd, sagde i går på en pressekonference efter offentliggørelsen af Saddam Husseins tilfangetagelse, at den tidligere diktator vil blive retsforfulgt for sine forbrydelser mod irakere af irakere. Han vil få mulighed for at få en forsvarer og for at føre vidner, og hele retsopgøret vil blive overvåget af internationale juridiske eksperter og være åben for medierne.
Det juridiske grundlag, straffedomstolen hviler på, er en blanding af irakisk og international lov, fortæller Munther al-Fadhal:
»Tribunalet bygger på irakisk straffelov og internationale konventioner, bl.a. Geneve Konventionen,« siger den irakiske jurist, der siden 1997 har opholdt sig i eksil i Sverige, men som håber på snart at vende tilbage til Irak, hvor han er blandt kandidaterne til den ekspertkomité, der skal skrive Iraks nye forfatning.
Amnesty International hilste i går tilfangetagelsen af Saddam Hussein velkommen, men udtrykker samtidig netop bekymring for udsigten til, at Den Nationale Irakiske Straffedomstol skal gennemføre retsopgøret.
»Vi er især bekymrede for, at straffedomstolen bygger på irakisk straffelov, for det betyder, at Saddam Hussein kan idømmes dødsstraf, hvilket Amnesty er modstander af,« siger Nicole Choueiry, der er organisationens Mellemøst-talskvinde.
Hun har endnu ikke fået udleveret en kopi af det juridiske grundlag for domstolen og forbeholder sig derfor ret til senere at uddybe organisationens holdning til det kommende retsopgør.
»Vi håber meget, at det bliver en retfærdig retssag. Adnan Pachaci fra Regeringsrådet sagde i dag, at retssagen vil blive åben og gennemsigtig, og det hilser vi selvfølgelig velkommen, men vi håber også, at Saddam Hussein bliver behandlet som krigsfange og dermed får adgang til International Røde Kors, så de kan kontrollere, om han bliver behandlet efter reglerne,« siger hun.
Munther al-Fadhal mener, det er vigtigt, at retsopgøret foretages i Irak af irakere, men tilkendegiver, at der bliver behov for international assistance for at sikre, at Saddam Hussein får en retfærdig retssag.
»Det er første gang, at en irakisk domstol skal retsforfølge en krigsforbryder, og der er omkring seks millioner dokumenter, der skal gennemgås, inden retsopgøret kan begynde, så tribunalet har absolut behov for støtte fra FN og USA,« siger al-Fadhal, der også pointerer, at retssagen ikke kan begynde, før besættelsen er bragt til ende næste sommer.
»Det er vigtigt, at vi selv tager opgøret med Saddam Hussein. I 35 år har der ikke været respekt for menneskerettighederne og for forfatningen, så den kommende irakiske regering har nu mulighed for at påbegynde en ny situation, som bygger på respekt for loven. Det er meget vigtigt.«

Fundet i et hul
USA’s militære øverstkommanderende i Irak, general Ricardo Sanchez, sagde på en pressekonference i går, at Saddam blev fundet i et ca. to meter dybt hul i jorden i en landsby 15 km fra fødebyen Tikrit. Hullet var skjult af nogle murbrokker. Den tidligere irakiske leder havde to AK-47-rifler og en pistol samt 750.000 dollar hos sig i hullet, men tilsyneladende gjorde han ingen modstand under tilfangetagelsen og var, ifølge general Sanchez »snaksagelig og samarbejdsvillig«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu