Læsetid: 5 min.

En seng i Nowy Port

Mens vinteren langsomt kommer snigende, arbejder personalet på et herberg i et havnekvarter i Gdansk med at hjælpe en del af byens mange hjemløse. Folkene på herberget er kede af, at antallet af hjemløse ofte overdrives
2. december 2003

Jagten på Europa
GDANSK – Et glamour-agtigt show kører på et af de tre gamle fjernsyn, som er placeret langs væggene i et rum, der egentlig skulle være en opholdsstue.
Men 20 køjesenge fylder i stedet værelset, der er indrettet som en sovesal fyldt til bristepunktet med 40 hjemløse mænd. Luften i rummet er kraftig.
»Vi har for meget pres på i øjeblikket, så vi har måttet indrette dette ekstra rum for at få plads til alle,« siger Marcin Gibas, lederen af dette herberg for hjemløse i Gdansk-bydelen Nowy Port. »Egentlig har vi kun plads til 35. Men i dag er vi 75, og når vinteren sætter ind for alvor, bliver vi formentlig over 100.«
For fire år siden fik Marcin Gibas grønt lys af de lokale myndigheder til at indrette herberget i det, der dengang var en forladt bygning i denne fattige bydel på den nordlige side af det engang så produktive skibsværft i Gdansk.
»Her var ingenting. Kun tomme, forfaldne bygninger,« siger Marcin Gibas og viser fotos af murbrokkerne fra dengang.

Telefon og alter
I dag er der indrettet 10 værelser med brikse eller køjesenge og et enkelt isolationsrum til folk »med orm for eksempel«. En reol med gamle bøger udgør herbergets »bibliotek«, og en mønttelefon plus et mini-alter med jomfru Marias portræt sørger for, at de hjemløse kan komme i kontakt med såvel omverdenen som de højere magter.
Inde ved siden af er der gjort klar til at indrette et køkken. Det vil gøre det muligt at lave maden selv på herberget. Et stort fremskridt i forhold til i dag, hvor maden kommer udefra – leveret af andre organisationer i byen.
»For at få brudt cirklen med hjemløshed, er det vigtigt, at mændene lærer at gøre nogle ting selv, for eksempel at lave mad,« siger Marcin Gibas. »Ellers kommer folk bare tilbage igen og igen.«
På herberget her i Nowy Port, lykkedes det i 2001 at få ti mænd ud af hjemløsheden. I 2002 troede man at have hjulpet 16 mennesker ud af den onde cirkel. Men fem kom tilbage ret hurtigt.
Alene i Gdansk er der 12 deciderede herberger, hvor hjemløse kan komme og sove og få noget at spise. I hele regionen – Østpommern – er der 40 af disse steder. Dertil arbejdes der med at etablere varmerum på banegårde og med at dele tøj ud til de hjemløse.
»Vi ved, at der er mindst 1.000 hjemløse i Gdansk og mindst 2.000 i hele regionen,« siger Piotr Olech, som er sekretær for Pomeranian Forum, en paraplyorganisation for 30 hjælpeorganisationer i provinsen.
I modsætning til i andre dele af Polen kan Forum nemlig udtale sig ret præcist om minimumantallet, fordi man rent faktisk har forsøgt at lave en optælling for to år siden. Den 12. december i år, vil man lave en ny optælling.
»Det er meget vigtigt at få klarhed over problemets omfang og årsager for at kunne sætte ind med en langsigtet indsats for at bringe antallet af hjemløse ned,« siger Piotr Olech.

Skræmmer befolkning
I sagens natur er hjemløshed et svært område at føre statistik på. Mens den polske regering vurderer at det på landsplan drejer sig om 20-30.000 hjemløse, vurderer visse ikke-statslige organisationer tallet til at være op imod en halv million.
»Jeg vil skyde på, at der måske er 50.000, men vi ved det ikke. Det er næsten det vigtigste for os i øjeblikket at få styr på det. For kun på den måde kan vi hjælpe ordentligt,« siger Piotr Olech.
»Det er ikke frugtbart, at nogle overdriver tallet i deres kamp for at få flere penge og sponsorer. De skræmmer samfundet, og det gør det hele utroværdigt og skader muligheden for at få støtte til arbejdet på længere sigt.«
Det foreløbigt enestående samarbejde i Østpommern mellem 30 organisationer har vist sin nytteværdi i den henseende, mener han.
»Fordi vi er gået sammen i et seriøst samarbejde, taler vi med en højere stemme, og vi bliver taget med på råd af de sociale myndigheder,« siger Piotr Oleg.
Sikkert er det, at der ikke er nok herberger i Polen til at tackle problemets akutte sider, manglen på et sted at sove. Blot omkring 12.000 senge, hvorfor mange hjemløse kan findes på bus- og togstationer, i parker eller måske i forladte huse.
»Der er langt fra tilstrækkelig kapacitet. Vilkårene for at hjælpe er selvfølgelig bedre end under kommunismen, hvor hjemløshed jo ikke eksisterede officielt. Nu kan man oprette herberger, men samtidig er problemet vokset i Polen siden 1989,« siger Wojchiech Bystry, som er leder af St. Adalbert Help Society i Gdansk. Det er denne organisation, som står bag herberget her i Nowy Port.

Ingen alkohol
For at få lov at komme i herberget er det ét krav, som mændene skal opfylde: De må ikke drikke alkohol.
»Hvis der er tale om alkoholisme, så er det ikke vores bord. Så sender vi vedkommende til hospitalet,« siger Marcin Gibas og tilføjer hurtigt:
»Selvfølgelig sker det ikke, at vi smækker døren i, hvis en fuld hjemløs dukker op en vinteraften med 15 graders frost og beder om et sted at sove den ud. Så venter vi til dagen efter.«
Han forklarer, at det er nødvendigt med en streng politik, fordi det ellers vil ødelægge processen med de øvrige beboere. En proces, som nu også indebærer muligheden for at arbejde i et lille værksted, hvor de kan trykke t-shirts, klistermærker og plakater. Samtidig har Marcin Gibas og de seks socialarbejdere, som arbejder i skift, forsøgt at få herbergets naboer inddraget i arbejdet med at få de hjemløse sluset ud i samfundet. Tricket er enkelt.
»Vi tilbyder de hjemløses assistance med forefaldende arbejde. Det har været en stor succes. I starten var naboerne bange for herberget og protesterede. Nu kommer de selv og henvender sig for at få noget lavet,« smiler Marcin Gibas.

*Information er søgt ud i de fjerneste hjørner af det nye EU, som snart består af 25 lande og 450 millioner indbyggere. Første punktnedslag var på Cypern, og nu har vi slået os ned i det nordlige Polen. Blot 50 minutters flyvning fra København. Men på mange måder en helt anden verden. Den første artikel fra Polen blev bragt den 29.11. Serien fortsætter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her