Læsetid: 2 min.

Sherlock Holmes

24. december 2003

Spot
Blandt Sherlock Holmes-fans har det altid været et yndet diskussionsemne, hvem der egentlig er den bedste inkarnation af den berømte romandetektiv på teater, film og tv. Er det Robert Stevens, der spillede Holmes i Billy Wilders filmatisering af den apokryfe Holmes-tekst Sherlock Holmes’ privatliv?
Er det William Gillette, hvis teateroptrædener som Holmes i begyndelsen af 1900-tallet er legendariske, men ingen rigtig har set? Måske er det Ian Richardson, der spillede Holmes i solide filmversioner af De fires tegn og Baskervilles hund? Eller Peter Cushing, som tog deerstalkeren på hovedet og stak den krumme pibe i munden i et par film produceret af det britiske horrorselskab Hammer?

Det er en håndfuld fascinerende forskellige fortolkninger af den brillante og excentriske detektiv, og de har bestemt alle deres kvaliteter. Men der er to skuespillere, som i endnu højere grad er blevet synonyme med Holmes-rollen, og diskussionen om, hvem af dem der er bedst, kan stadig få temperamenterne i kog hos alverdens sherlockianere.
Personligt er jeg mest til Jeremy Brett, der i 80’erne ikke bare spillede, men var Holmes i en række tv-dramatiseringer af Conan Doyles historier, og som lagde den helt rigtige blanding af vanvid, genialitet og excentricitet i rollen. God, om end lidt teatralsk, var også den sydafrikansk-fødte, men engelsk opdragede karakterskuespiller Basil Rathbone, der i 30’erne og 40’erne havde rollen som Holmes i 14 korte spillefilm og henved 200 radiospil.
Filmene er amerikansk produceret og egentlig kun inspireret af Holmes-figuren. Handlingen er flyttet fra bøgernes victorianske England og frem i tiden, hvorfor de ikke har meget med Doyles historier at gøre. Således får Holmes både lov til at bekæmpe nazister, møde forførende femme fatales. og køre i bil.

Det værste ved dem er dog Nigel Bruce, der spiller en temmelig fjollet og clueless udgave af dr. Watson, et regulært fjols og en grov nedvurdering af den kære doktors betydning i Holmes-universet.
Men ellers er Basil Rathbones Holmes-film ganske gode, omend lidt bedaget underholdning, og i dag har man på Zulu mulighed for at se en af de af filmene, som ikke sjældent bliver vist på tv.
I Sherlock Holmes og kvinden i grønt, der er fra 1945 og den 11. film i rækken, efterforsker Holmes og Watson en række bizarre kvindemord, hvor ofrene alle har fået skåret deres højre pegefinger af. Det er en speget affære, som involverer både hypnose og afpresning, men bare rolig, Holmes skal nok klare ærterne, naturligvis – også selv om hans ærkefjende, professor Moriarty, skulle vise sig at have noget med sagen at gøre.

*TV2 Zulu, 12.20-13.30: Sherlock Holmes og kvinden i grønt.
*www.basilrathbone.net

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her