Læsetid: 2 min.

Sjov med ler

22. december 2003

Spot
En osteglad mand med sans for underlige opfindelser, hans umælende, men temmeligt intelligente hund og en skurkagtig pingvin forklædt som høne er nogle af ingredisenserne i den animerede thriller De forkerte bukser.
Manden Wallace og hunden Gromit lever det stille liv med at drikke te, spise ost og læse stillingsannoncer, indtil Wallace beslutter sig for at leje Gromits værelse ud til en mistænkelig høne, som indsmigrer sig hos Wallace og får skubbet Gromit ud i kulden. Men Gromit har lugtet lunten og finder snart ud af, at hønen er en eftersøgt pingvin, der med Wallaces avancerede og lidt ustyrlige teknobukser og en uvidende Wallaces hjælp har tænkt sig at stjæle en værdifuld diamant fra det lokale museum.
Spørgsmålet er nu, om Gromit kan stoppe den skurkagtige og, viser det sig, skruppelløse pingvin og få både Wallace og sit værelse tilbage.

Nick Park er en af leranimationens store skikkelser, og hans tre halvtimes-film om Wallace & Gromit, hvor Gromit som regel må redde Wallace – Osten er spist (1989), De forkerte bukser (1993) og Lige ved og næsten (1995) – er strålende eksempler på, hvor elegant og opfindsomt det kan gøres, og hvor morsomt det kan blive for både børn og voksne, hvis man virkelig lægger hjertet i det.
Humoren spiller selvsagt en stor rolle i de tre film, der er fulde af referencer til populærkultur og andre film og genrer. Den Oscarbelønnede De forkerte bukser – også Lige ved og næsten vandt en Oscar – er således inspireret af både film noir, hårdkogt kriminalfilm og Hitchcock i sin handling, de ekspressive kameravinkler og den – indimellem latteren – intense stemning.

Park arbejder for det britiske filmselskab Aardman, der sammen med flere andre selskaber har skabt et kreativt kraftcentrum for blandt andet leranimation i Bristol i England. Han vandt også en Oscar for den halvgeniale Creature Comforts (1990), en art voxpop, hvor dyrene i zoologisk have fortæller om deres vilkår – det er meget afslørende! – og så har han sammen med en af Aardmans stiftere, Peter Lord, instrueret den leranimerede spillefilm Flugten fra hønsegården, en løssluppen og energisk parodi på flugt-fra-fangelejren-genren.
Senest har Nick Park produceret en håndfuld helt korte film med Wallace & Gromit til atomfilms.com, og lige nu er han i gang med at optage en Wallace & Gromit-spillefilm, som vi kan forvente at se en gang om et par år – leranimation tager nemlig sin tid, ikke mindst hvis det skal gøres ordentligt.

*Wallace & Gromit: De forkerte bukser. Sverige 1, 18.30-19.00

*De tre film om Wallace & Gromit og Flugten fra hønsegården er ude på dansk dvd

*www.aardman.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu