Læsetid: 3 min.

’Skær ham i bittesmå stykker’

Kravet fra vestlige lande og FN om, at Saddam Hussein ikke bør kunne idømmes dødsstraf, preller af på den irakiske befolkning, siger eksperter
18. december 2003

De hævngerrige
Mens Danmark i går tilsluttede sig koret af lande, der tager afstand fra, at Iraks eks-diktator, Saddam Hussein, skal kunne idømmes dødsstraf, er holdningen en anden blandt det folk, der i 35 år led under diktatorens jernnæve.
I fængslet i Basra er fangevogterne ikke i tvivl om, hvordan retfærdigheden bør ske fyldest:
»Han må dø, for han ødelagde alt her,« siger en af fangevogterne ifølge BBC.
Hans kollega mener, at Saddam burde skæres »i bittesmå stykker«.
En ansat ved den lokale ret, Haider, hvis to brødre blev dræbt på grund af politisk aktivitet under det tidligere regime, ønsker, at den tidligere præsident skal lide samme skæbne som så mange af sine ofre:
»Vi ønsker ikke, at han skal slås ihjel med det samme – vi ønsker, at han bliver tortureret, ligesom han torturerede os.«
Denne holdning overrasker ikke lektor ved Mellemøststudier ved Syddansk Universitet Helle Lykke Nielsen. I et klansamfund som det irakiske er dødsstraf ikke en teoretisk diskussion, men en del af hverdagen, siger hun.
»Irak er i høj grad et klansamfund, og klansamfund bygger på traditionelle regler, hvor dødsstraf, blodhævn og æresdrab er en naturlig del af hverdagen. Hvis man er imod Saddam Hussein, så er det klart, at dødsstraf er den naturlige konsekvens af det. Sådan noget som fængsel på livstid er et moderne koncept,« siger hun.
»Irakernes indstilling vil være, at han skal lide, alt det han overhovedet kan komme til. Om han skal slås ihjel, eller om han skal pines længst muligt, kan der være forskellige holdninger til hos folk, men han skal straffes, så det vil noget.«
»For mange mennesker, som lever i Den Tredje Verden og har levet under en brutal diktator som Saddam Hussein, vil den principielle diskussion for eller imod dødsstraf være uvæsentlig. Det opfattes som en forfinet indstilling som hører til i et moderne
samfund,« siger hun.

FN skal blande sig uden om
De to eksil-irakiske forskere Yahia Said fra London School of Economics og juraprofessor Munther al-Fadhal, har begge været i Irak
for nylig. De bekræfter, at hovedparten af irakerne ønsker, at Saddam Hussein skal kunne idømmes dødsstraf.
Yahia Said, der forsker i god regeringsførelse, er selv tilhænger af dødsstraf i Saddam Husseins tilfælde, og han mener, at irakerne vil have meget svært ved at forstå, hvorfor en så brutal diktator ikke skal dømmes til døden.
»Det vil blive opfattet meget negativt blandt irakerne, hvis det internationale samfund sætter som betingelse for at yde juridisk bistand til det nye irakiske krigsforbrydertribunal, at dødsstraffen forbliver suspenderet. Efter Nürnberg-processen efter Anden Verdenskrig var der også dødsstraf, så hvorfor skulle det være anderledes i Saddam Husseins tilfælde. Vi taler om en mand, som har begået de mest ekstreme forbrydelser, og som har flere hundredetusind menneskeliv på samvittigheden,« siger Yahia Said.
Han peger også på, at det for mange irakere handler om at få sikkerhed for, at Saddam Hussein ikke på en eller anden måde formår at vende tilbage.
»USA har før indgået aftaler med Saddam Hussein, og folk stoler ikke helt på, at det ikke kan ske igen. Hvis han idømmes dødsstraf, vil muligheden, for at han kommer tilbage, for altid være udelukket,« uddyber Said.
Han mener dog ikke, at kravet om dødsstraf hænger så meget sammen med samfundets klanstruktur, men mere handler om grovheden af forbrydelserne. Han tror også, at de fleste irakere gerne ser Saddam Hussein stillet for en domstol for at se, hvad der kommer på bordet af sandheder om fortiden.
»Også i Irak er der en tendens til, at folk ønsker, at menneskerettighederne overholdes. Det handler ikke om, at der generelt skal indføres dødsstraf igen, men om, at det her er en exceptionel person og sag,« siger han.
Juraprofessor og gæsteforelæser på det britiske International College of Law i London Munther al-Fadhal er enig:
»Et flertal af irakere ønsker, at disse groveste forbrydere skal idømmes dødsstraf, men mange irakere bryder sig ikke om dødsstraf som sådan, så jeg tror, at dødsstraffen vil blive afskaffet helt i Irak om et par år, når disse retssager er gennemført,« siger al-Fadhal.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu