Læsetid: 1 min.

Skoleguruen Gardner vil ikke være guru

Den amerikanske psykolog Howard Gardner mener, det er forkert, at bruge hans teori som et diktat over for danske lærere
22. december 2003

Den amerikanske psykolog Howard Gardner er både beæret og overrasket over, at hans teori om at mennesket har mange intelligenser og ikke bare én, går sin sejrsgang i Danmark.
I Billund Kommune har skolerne i flere år skullet følge teorien. Gentofte Kommune har bygget en hel ny skole, der er funderet på Howard Gardners tanker. Og Odense Kommune refererer til teorien om de mange intelligenser i den skolepolitik, der er til høring i disse dage. Selv om mange lærere synes teorien er god og positiv, finder de det forkasteligt og i strid med lærernes metodefrihed, at skrive teorien ind i grundlaget for hvordan en skole skal drives. Den kritik forstår Howard Gardner godt.
»Jeg er ikke tilhænger af at give et specielt mandat til nogle undervisningsmæssige tiltag frem for andre. Lærere skal forstå fornuften i en teori, og de skal have muligheden for at sige til og fra over for det nye,« siger han.

Omformuleringpå Fyn
Det gør ikke det store indtryk på skolechef i Odense Kommune Jørgen Schaldemose, at Howard Gardner dermed siger nej tak til en formulering som denne, der optræder i Odense Kommunes udkast til kommende skolepolitik: »Læringsmiljøet i skolens forskellige faser tilrettelægges med udgangspunkt i et børnesyn, der bygger på teorien om de mange intelligenser.«
»Jeg synes ikke, vi skriver en bestemt teori ind,« siger Jørgen Schaldemose.
»Vi peger på, at der skal tages udgangspunkt i teorierne om de mange intelligenser for at sætte fokus på en bredere forståelse af intelligensbegrebet.«
Jørgen Schaldemose har dog allerede besluttet at foreslå politikerne i Odense Kommune, at formuleringen i skolepolitikken ændres. Han mener, det skal fremgå, at undervisningen ikke skal tage udgangspunkt i en bestemt teori, men blot en af de teorier, der støtter tanken om mange intelligenser.
Han fastholder, at lærerne skal undervise i forhold til de værdier, kommunen udstikker.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu